Cine sunt miliardarii din transportul maritim care se grăbesc să-și investească averile

14 Mai 2023, 07:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2023, 07:51 // Actual //  Lupu Eduard

Multe dintre averile acumulate în timpul pandemiei s-au prăbușit de multă vreme.

Cu toate acestea, o creștere de 95 miliarde de dolari printre un mic grup de miliardari din industria transportului maritim a supraviețuit, stimulând o goană nebună pentru investiții și diversificare, potrivit Bloomberg.

Poate că nicio poveste nu ilustrează mai bine această perioadă de cerere extraordinar de are pentru transport, de linii de aprovizionare reduse și de tarife în creștere decât povestea Yildirim Holding AS. Compania turcă, care a rămas în umbră, și-a triplat valoarea în ultimii trei ani, transformând familia care o controlează în miliardari și alimentând ambiții tot mai înalte.

Condusă de Robert Yuksel Yildirim (61), familia a acumulat o avere din nișele cele mai puțin interesante ale industriei, de la comerțul cu cărbune cu Rusia, la exploatarea minieră de crom în Kazakhstan și de fero-nichel în Kosovo.

Acum se pregătesc să cheltuiască 10 miliarde de dolari – mai mult decât valoarea estimată a afacerii lor actuale – pentru a se extinde spre ferme solare, fabrici de îngrășăminte în SUA și alte domenii.

Fondurile pentru acest plan ambițios provin dintr-un noroc neașteptat,  generat de cea mai importantă tranzacție a vieții lor: un pariu făcut în 2010 pe o linie de containere aflate la acel moment în dificultate, iar aceasta a adus profit de peste 800%.

Tarifele pentru containere – adică suma pe care proprietarii de nave o pot solicita pentru transportul mărfurilor peste ocean- au scăzut cu 77% în ultimul an, după ce au înregistrat creșteri semnificative în timpul pandemiei.

Regulile globale care limitează emisiile de carbon ale navelor intră rapid în vigoare, necesitând modernizări costisitoare și reducând marjele de profit într-un moment în care tarifele pentru transportul mărfurilor scad. Pentru familia Yildirim, timpul este esențial pentru a acționa înspre diversificarea afacerii.

Printre alte dinastii de miliardari care fac astfel de mișcări se află și familia Saade din Franța, care conduce CMA CGM – gigantul maritim care a sporit averea familiei Yildirim.

Cu aproximativ 14 ani în urmă, CMA CGM se afla pe marginea dezastrului. Grupul francez de nave port-containere, condus atunci de fondatorul Jacques Saade, a fost victima unei perioade de prăbușiri prelungite în industria transportului maritim – astfel de perioade au ciclicitate notorie, potrivit Bloomberg – și a fost nevoit să renegocieze datoriile companiei și să caute capital nou.

Robert Yildirim, directorul general al grupului industrial al familiei sale, aflat la a doua generație, i-a venit în ajutor. Folosind o divizie a companiei de familie, el a direcționat 500 de milioane de dolari către CMA CGM, obținând o participație de 20%.

Această poziție, majorată la 24% câțiva ani mai târziu, urmează să plătească dividende în valoare de 600 de milioane de dolari pe baza rezultatelor din ultimul an.

CMA CGM este acum de departe cel mai mare activ al Yildirim Holding și a crescut valoarea companiei turcești la 6,7 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg, care estimează pentru prima dată valoarea netă a familiei. Proprietatea este împărțită în mod egal între directorul general și fratele său, președintele Ali Riza Yildirim.

Valoarea netă combinată a celor mai bogați zece miliardari ai industriei este de 155 de miliarde de dolari, potrivit Indicelui miliardarilor Bloomberg, față de aproximativ 60 de miliarde de dolari la începutul anului 2020.

Dinastiile familiilor discrete din transportul maritim se grăbesc acum să utilizeze această avere, atât pentru a-și consolida poziția într-o industrie în schimbare, cât și pentru a-și diversifica concentrarea averilor, pentru că alternativele se îngustează în contextul economic actual.

Iată care sunt cei mai bogați transportatori maritimi din lume, potrivit Bloomberg (numerele arată valoarea netă):

  1. Klaus-Michael Kuehne conduce Kuehne + Nagel, în valoare de  42,5 miliarde de dolari.
  2. Rodolphe Saade și familia conduc CMA CGM , în valoare de 23,2 miliarde de dolari.
  3. Gianluigi Aponte are MSC, în valoare de 21,1 miliarde de dolari.
  4. Eyal Ofer conduce Zodiac Group, care are o valoare de 20,4 miliarde de dolari.
  5. Idan Ofer de la Quantum Pacific Shipping, cu valoare de 19,7 miliarde de dolari.
  6. John Fredriksen conduce Frontline, care are o valoare de 9,2 miliarde de dolari.
  7. Familia Maersk au compania A.P. Moller-Maersk de 6,1 miliarde de dolari.
  8. Maria Angelicoussis conduce Angelicoussis Group, în valoare de 5,8 miliarde de dolari.
  9. Ali Riza Yildirim este președinte al Yildirim Holding, în valoare de 3,4 miliarde de dolari.
  10. Alături de el este Robert Yuksel Yildirim, CEO al aceleiași afaceri de familie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău