Cine va conduce noul guvern al Emiratului Islamic al Afganistanului? Economia este aproape de prăbușire

03 Sept. 2021, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Sept. 2021, 16:33 // Actual //  MD Bani

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, va fi cel care va conduce noul guvern al Afganistanului, țară recent redenumită de către talibani, ca „Emiratul Islamic al Afganistanului”.

Potrivit informațiilor, noul guvern va fi anunțat în curând. Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondatorul talibanilor, a ajuns, pe 21 august, la Kabul pentru a negocia cu alți reprezentanți ai talibanilor noua guvernare afgană. Miza este dacă talibanii pot guverna o țară care se confruntă cu o criză economică, un dezastru umanitar şi amenințări la adresa securității şi stabilității din partea grupurilor jihadiste rivale, inclusiv o ramură locală a Statului Islamic.

Unele spun că Baradar, care conduce funcţia politică a talibanilor, va fi secondat de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul mullahului Omar, şi de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, în funcţii de conducere în guvern.

Haibatullah Akhundzada, liderul religios suprem al talibanilor, se va concentra pe probleme religioase, a spus o altă sursă talibană.

Guvernul interimar ar urma să fie format exclusiv din membri talibani şi ar include 25 de ministere, cu un consiliu consultativ, sau shura, format din 12 erudiți musulmani, a adăugat sursa. De asemenea, în termen de şase până la opt luni este planificată o loya jirga, sau o mare adunare, care reunește bătrâni şi reprezentanți din societatea afgană pentru a discuta despre constituție şi structura viitorului guvern.

Legitimitatea guvernului în ochii donatorilor şi investitorilor internaționali va fi crucială. Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe iminente, iar economia, bazată de ani de zile pe milioane de dolari de ajutor extern, este aproape de prăbușire.

Talibanii au aplicat o formă radicală a şariei, sau a legii islamice, în special asupra femeilor, când a guvernat, în perioada 1996-2001. De această dată, mișcarea a încercat să prezinte lumii o faţă mai conciliantă, promițând să protejeze drepturile omului şi să se abţină de la represalii împotriva dușmanilor.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO