CineMADE în România: Filmul românesc „Lebensdorf”, duminică seara, în exclusivitate la RLIVE TV

14 Iun. 2024, 10:21
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
14 Iun. 2024, 10:21 // Slider //  Soroceanu Olga

„Lebensdorf” este primul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Drama cu elemente de comedie va puta fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Pelicula a fost filmată în România și Germania, premiera internațională având loc pe 10 august 2021. Satul „Lebensdorf” nu este invenția scenariștilor Ileana Muntean și Vali Hotea. Satul există și se află la circa 200 de kilometri de Berlin, iar mai mulți dintre oamenii care apar în cadre sunt chiar locuitorii lui.

Ducu Petrescu, scriitor care se confruntă cu un divorț și criza vârstei mijlocii, pleacă din București la Berlin și ajunge să penduleze între două țări și două femei: soția Andra și dragostea din tinerețe – Giulia.

„Lebensdorf” se traduce din germană ca „satul vieții”. În localitatea unde sunt stabiliți ecologiști, Ducu o întâlnește pe Giulia, marea lui iubire din trecut, iar lucrurile iau întorsături neașteptate, amuzante și pline de temperament. Protagonistul trebuie să se adapteze realităților, regulilor și provocărilor pe care le are în noua sa reședință, încercând să își reconstruiască viața.

„Divorțul este cu siguranță o experiență neplăcută, câteodată chiar traumatizantă. În această comedie dulce-amară despre imaturitate emoțională, incapacitatea de a lua o decizie și lipsa asumării unei responsabilități, îmi conturez personajul principal cu o ușoară ironie, dar și înțelegere, în timp ce trece prin această etapă a vieții”, spunea regizorul Vali Hotea, citat de cinemap.ro, înainte de lansarea oficială a peliculei.

Din distribuție fac parte atât actori consacrați, cât și tineri, care au transpus împreună pe sticlă caracterele personajelor. Pe Ducu l-a jucat Mimi Brănescu, rolul Andrei i-a revenit Ioanei Flora, iar Ana Covalciuc a devenit Giulia în film. În comedie mai apar Ada Solomon, Victoria Cociaș, Constantin Cojocaru, Alin State, Andreea Lupescu, Ana Maria Georgescu, Victor Toman, dar și actorul german Markus Gertken.

Filmul „Lebensdorf” de Vali Hotea este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporante. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!