Ciobanii devin IT-iști! Peste 250 de animale monitorizate digital în premieră în Moldova

19 Apr. 2025, 20:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 20:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Într-un pas important spre modernizarea agriculturii, Republica Moldova asistă la digitalizarea primelor ferme zootehnice. Constantin Roșca și Lilian Racicovschi sunt primii fermieri din țară care au implementat un sistem digital complet de gestionare a fermelor, dotând peste 250 de ovine și caprine cu dispozitive electronice de monitorizare, informează Agro TV Moldova.

Noua tehnologie permite urmărirea în timp real a sănătății, istoricului medical și genealogiei fiecărui animal. „Am primit aplicația de a le introduce în sistem. Foarte ușor le-am cipat, am scris numărul la mamă și numărul la tată, numărul la cine s-a născut, adică berbec, femelă, mascul, ca să ducem o evidență clară. E ca un buletin de identitate, doar că electronic”, explică Constantin Roșca.

Anterior, fermierii duceau evidența manual, pe hârtii sau în caiete, ceea ce îngreuna urmărirea stării de sănătate și a liniei genealogice a animalelor. Noile dispozitive electronice schimbă radical această situație, oferind precizie, trasabilitate și posibilitatea unor intervenții rapide în caz de epidemii sau boli izolate.

Lilian Racicovschi subliniază beneficiile pe termen lung: „După părerea mea, eu cred că în viitorii 5-7 ani, toți fermierii ar trebui să facă digitalizare. Am văzut în România, în Bulgaria, în Italia astfel și mi-a plăcut. Și eu cred că o să fie foarte mult beneficiu pentru noi fermierii.”

Digitalizarea sectorului zootehnic este văzută ca un pas crucial pentru integrarea Moldovei în piața agricolă europeană și pentru creșterea competitivității fermierilor autohtoni.

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009