Coaja de alune, transformată în mobilă. Tehnologia inovativă descoperită de americani

07 Feb. 2022, 12:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Feb. 2022, 12:09 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Omul de știință de la Universitatea de Stat din Washington, Vikram Yadama, a găsit o nouă modalitate de a recicla cojile de nuci pentru a obține panouri durabile pentru dulapuri, mese și alte piese de mobilier.

La Centrul de Inginerie a Materialelor Compozite WSU, Yadama și o echipă de cercetători transformă deșeurile agricole, cum ar fi scoici, fibre și miriște, în panouri arhitecturale și decorative armate cu rășină. Un producător de panouri din fibre presate, care testează și cojile de alune, a devenit deja interesat de tehnologie, transmite AgroXXI.

„Când faceți panouri pentru mese sau dulapuri, mai multe aspecte sunt foarte importante”, spune Yadama. — Panourile trebuie să fie suficient de rezistente pentru a rezista la sarcina unei anumite deschideri. Au nevoie să țină șuruburi sau elemente de fixare, să aibă o flexibilitate minimă în timp din cauza greutății și sunt, desigur, frumoase.”

Coaja de alune este ecologică și oferă o combinație promițătoare de rezistență, performanță și frumusețe, conferind panourilor prototip o culoare maro roșiatică nobilă.

„Carcasa conține mult carbon”, spune Yadama. „Când le opriți din descompunere, întârzieți eliberarea carbonului. Dacă putem preveni ca materialul să ajungă la groapa de gunoi și, în același timp, continuăm să creștem mai mulți copaci, acest ciclu ne va ajuta pe termen lung.”

Echipa lucrează acum la maximizarea cantității de ingredient natural din panou, minimizând în același timp cantitatea de rășină și, în cele din urmă, va folosi o rășină neutră din carbon.

Dornic să finalizeze proiectul în această iarnă, Yadama dezvoltă atât un produs, cât și un prototip hardware care poate fi scalat la scară comercială. Dacă au succes, clienții vor putea în curând să cumpere o masă sau un scaun din coji de nucă.

„A fost o experiență uimitoare lucrul cu partenerii noștri pentru a crea noi panouri de coajă de alun. Clienții de arhitectură și design sunt încântați de prototipurile pe care le-am arătat și ne așteptăm ca acest nou tip de material să aibă un succes uriaș odată ce este gata de producție”, conchide el.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ