Colegii digitali cu inteligență artificială sunt aici. Ce locuri de muncă “sigure” ar putea fi vulnerabile

03 Dec. 2023, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 14:34 // Actual //  Lupu Eduard

Oamenii lucrează deja alături de roboți în industrii precum cea prelucrătoare. Acum, pentru lucrătorii din domeniul cunoașterii, amenințarea înlocuirii cu inteligența artificială vine mai repede decât și-au imaginat, relatează BBC.

La începutul anului 2023, OpenAI’s ChatGPT a inaugurat o nouă eră – una în care inteligența artificială a trecut de la o iluzie la o problemă foarte reală și controversată pentru lucrători.

Miza este mare: un raport din aprilie al Goldman Sachs estimează că ChatGPT, precum și alte instrumente similare de inteligență artificială generativă, ar putea crește PIB-ul global cu până la 7%, înlocuind în același timp 300 de milioane de lucrători cu normă întreagă.

Este posibil ca mulți lucrători să fi crezut că roboții care întorc hamburgeri în restaurantele fast-food sau mașinile de fabricație avansate din fabrici vor reprezenta primul val de pierderi de locuri de muncă legate de IA.

Cu toate acestea, adoptarea și evoluția cu viteza luminii a instrumentelor de inteligență artificială generativă ar putea însemna acum că locurile de muncă bazate pe cunoaștere, care au fost considerate mult timp “sigure”, ar putea fi amenințate chiar mai repede decât anticipau lucrătorii. Aceasta include posturi creative despre care mulți au presupus că vor fi greu de automatizat, în domenii precum marketingul, producția muzicală și designul grafic.

În consecință, cercetătorii au constatat că “curba de expunere este înclinată în sus”, spune Mark Muro, membru senior la The Brookings Institution, care se concentrează pe interacțiunea dintre tehnologie, oameni și locuri. Acest lucru înseamnă că persoanele din ceea ce ar fi putut fi considerate în mod tradițional ca fiind poziții profesionale de nivel superior sunt lucrătorii cei mai amenințați de înlocuirea de către IA.

Acest lucru se datorează faptului că instrumentele și tehnologiile generative de inteligență artificială pot – sau vor fi în curând mai bine capabile – să facă toate lucrurile care, în anii trecuți, au fost lăsate în seama oamenilor cu înaltă calificare: gândiți-vă la sarcini precum elaborarea planurilor de marketing, strategiile de căutare și multe altele.

O parte din această situație se datorează noilor tehnologii care ajung pe piață. Roboții care se comportă ca niște colegi AI sunt pe drum – iar în unele cazuri, sunt deja aici. Deși există motive să credem că AI poate fi un avantaj pentru lucrători, există motive pentru care mulți oameni care lucrează în poziții de muncă bazată pe cunoaștere ar trebui să se uite peste umăr.

La începutul lunii decembrie, Artisan AI – un startup cu sediul în San Francisco, fondat de Jaspar Carmichael-Jack, în vârstă de 22 de ani, care este din Marea Britanie – va prezenta primul său “Artisan”, un lucrător digital care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale. Acesta este conceput să se integreze cu echipele umane și, în scopuri practice, să devină un membru al acestor grupuri.

În timp ce Artisan AI plănuiește ca mai mulți “Artisani” să ajungă pe piață pe parcursul anului viitor, primul, “Ava”, va automatiza munca unui reprezentant de vânzări, marcând o îmbunătățire semnificativă față de chatbots și alte instrumente AI similare aflate deja pe piață.

“După o conversație de 15 minute cu Ava, aceasta va avea capacitatea de a construi o bază de cunoștințe și, cu aceste informații, de a crea perspective”, spune Carmichael-Jack.

“Este ca și cum ai avea un software de vânzări, dar care vine cu un manager sau un director de cont încorporat – poate face sugestii, poate edita campanii, se poate alătura întâlnirilor și poate lua notițe”, adaugă el.

Carmichael-Jack spune că Artisans poate funcționa în mod autonom, în fundal, cu puțină sau nicio contribuție. Ca atare, Artisans, adăugat la echipa unei organizații, ar putea și ar trebui să contribuie la creșterea semnificativă a productivității.

Tehnologia atrage deja atenția investitorilor; Artisan AI a strâns peste 2 milioane de dolari (1,6 milioane de lire sterline) în bani de pre-semnal în două săptămâni, potrivit lui Carmichael-Jack.

“Scopul nostru este de a avea lucrători digitali care pot face tot ceea ce poate face un om, cum ar fi să participe la o ședință sau să dea un telefon”, spune el.

“Scopul este ca Artisanii să lucreze direct alături de oameni și să aibă coeziune, iar noi vrem ca munca plictisitoare să fie transferată pe Artisan, care nu are sentimente despre faptul că ceva este plictisitor sau dificil.”

Amenințarea iminentă a inteligenței artificiale pentru lucrătorii din domeniul cunoașterii poate părea nouă, dar bazele acestei amenințări se construiesc de ceva timp. Cu toate acestea, factorii de decizie politică și alte persoane se confruntă cu potențialele efecte economice.

Președintele SUA, Biden, de exemplu, a emis un ordin executiv în octombrie, prin care a instituit măsuri de protecție pentru utilizarea și dezvoltarea continuă a IA, care să protejeze locurile de muncă americane în viitor.

Deși o mare parte din tehnologia IA zguduie deja forța de muncă așa cum o cunoaștem, “suntem încă la început” în ceea ce privește integrarea IA la locul de muncă, spune Erik Brynjolfsson, profesor la Universitatea Stanford și director al Stanford Digital Economy Lab.

“Sunt mai degrabă de părere că nu am văzut încă nimic – acesta este doar primul val” al integrării IA în economie. El spune că adoptarea IA își va face loc în tot mai multe sectoare ale economiei și, pe măsură ce se va întâmpla acest lucru, ar trebui să crească producția, productivitatea și veniturile întreprinderilor.

Întrebarea este, totuși, care va fi prețul uman al acestei creșteri, în special în ceea ce privește pierderea de locuri de muncă.

Brynjolfsson spune că “o companie obișnuită are între 15 000 și 20 000 de sarcini distincte efectuate de angajați, iar software-ul poate analiza și vedea unde se află cea mai mare oportunitate de automatizare”.

Dacă unele dintre aceste sarcini pot fi automatizate sau simplificate cu ajutorul inteligenței artificiale sau al altor tehnologii, spune el, nu există niciun motiv pentru a nu se orienta către aceste tehnologii, mai ales dacă există un potențial de reducere a costurilor.

Având în vedere beneficiile potențiale imediate pentru întreprinderi, lucrătorii din domeniul cunoașterii ar trebui să aibă un anumit grad de îngrijorare în ceea ce privește locurile lor de muncă.

“Toate lucrurile fiind egale, aceasta este o problemă a gulerelor albe”, spune Muro de la The Brooking Institution. De aceea, acordarea de atenție la ceea ce Artisan AI aduce pe piață în lunile următoare este atât de importantă pentru lucrători – în special pentru cei care își petrec timpul făcând muncă de cunoaștere sau creativă.

“O parte din interesul și îngrijorarea intensă se datorează faptului că aceasta nu este problema altcuiva acum, ci este o problemă pentru funcționarul cu guler alb care se află ferm în clasa de mijloc”, adaugă el.

“Toate acestea sunt înconjurate de o incertitudine imensă, în parte pentru că tehnologia este oarecum misterioasă și o cutie neagră, așa că nu știm exact cum se va întâmpla acest lucru. Automatizarea fizică a fost mult mai previzibilă. Aceasta este mai puțin previzibilă.”

Dacă forța de muncă a gulerelor albe va fi diminuată de tehnologiile IA va fi, în cele din urmă, o alegere a societății. Lucrătorii vor trebui să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care IA este introdusă și utilizată în anumite industrii – și sperăm că acest lucru poate duce la rezultate mai bune pentru toată lumea, spune el.

Un exemplu în acest sens este acordul dintre Sindicatul actorilor (SAG-AFTRA) și studiourile de la Hollywood, care trasează limite pentru utilizarea IA în producția de film și televiziune. Întrebarea este dacă și alte industrii vor codifica stipulații similare pentru a păstra mijloacele de trai ale lucrătorilor lor.

Chiar și Carmichael-Jack este de acord cu faptul că va fi nevoie de un fel de plan sau de supraveghere pentru modul în care inteligența artificială continuă să fie introdusă în noi industrii.

“Vom avea nevoie de reglementări”, spune el, chiar dacă acest lucru face ca, pe termen imediat, creșterea Artisan AI să fie mai dificilă. “Vom ajunge în mod inevitabil la un punct în care AI va face ca o mare parte din munca umană să fie redundantă, iar aceasta va fi o perioadă dureroasă.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău