Finalul unei cariere: Miliardarul Charlie Munger, cel care a stat în dreapta lui Buffett, a murit la de 99 de ani

02 Dec. 2023, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2023, 08:43 // Actual //  Lupu Eduard

Charlie Munger, vicepreşedintele Berkshire Hathaway, a murit la vârsta de 99 de ani, marţi dimineaţă, într-un spital din California, a anunţat conglomeratul american de investiţii.

Warren Buffett, directorul executiv al Berkshire, a declarat într-o scurtă declaraţie că firma „nu ar fi putut fi construită până la statutul actual fără inspiraţia, înţelepciunea şi participarea lui Charlie”.

Pe lângă funcţia de vicepreşedinte al Berkshire, Munger a fost avocat specializat în imobiliare, preşedinte şi editor al Daily Journal Corp, membru al consiliului de administraţie al Costco, filantrop şi arhitect.
La începutul anului 2023, averea sa era estimată la 2,3 miliarde de dolari – o sumă uluitoare pentru mulţi oameni, dar mult mai mică decât averea insondabilă a lui Buffett, estimată la peste 100 de miliarde de dolari.
În timpul adunării anuale a acţionarilor Berkshire din 2021, Munger, în vârstă de 97 de ani la acea vreme, a dezvăluit aparent din greşeală un secret bine păzit: că vicepreşedintele Greg Abel „va păstra cultura” după era Buffett.

Munger, care purta ochelari groşi, îşi pierduse ochiul stâng după complicaţii în urma unei operaţii de cataractă în 1980.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău