Coloanei a cincea din Moldova i-a mirosit a sânge! Sturza: Trolii și fugarii vor să debarce guvernarea de la Chișinău

25 Feb. 2022, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Feb. 2022, 09:19 // Actual //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza susține că cel mai mare pericol nu e de la o potențială invazie, ci de pe intern, de la așa zisa coloană a cincea, dar și de la fugarii din Republica Moldova care vor să debarce guvernarea de la Chișinău.

Potrivit lui Sturza, trebuie să fim foarte atenți la ceea ce se întâmplă pe interior. Cel mai mare pericol pentru noi este ca cineva să încerce să schimbe guvernarea la Chișinău, să profite de aceste multiple probleme care sunt

Sunt două scenarii. Unul care astăzi s-a răsuflat un pic din partea serviciilor speciale ale Republicii Moldova ca ar putea sa fie deja pe teritoriul țării cetățeni ai altor state cu misiuni speciale, care ar putea să încerce sa destabilizeze situația. Din păcate noi nu controlăm granița în totalitate. Noi am avut așa evenimente și în aprilie 2009 și în alte perioade”, a precizat fostul premier la emisiunea „În Profunzime” de la PROTV.

Sturza susține că în Republica Moldova sunt foarte mulți agenți sub acoperire în Republica Moldova care sunt în stare de adormire care astăzi pot sa fie activați. Cel puțin și eu și mulți alții am observat ca s-au activat în spațiul informațional și cred aici trebuie de vorbit despre acest pericol.

Și al doilea element sunt cei care sunt cu acte în regula, agenții de influență ai Federației Ruse și care deja au primit desfășurătorul de la Moscova de a face declarații de susținere a invaziei. Asta am văzut la așa numitul bloc al socialiștilor și comuniștilor. O declarație absolut șocanta din partea fostului președinte Dodon care justifica într-un fel sau altul invazia în Ucraina și caută sursele acestui război in vest. Este jenant. Se vede că aceste declarații au fost impuse”, a punctat fostul premier.

În opinia omului de afaceri, în Republica Moldova este și o armată de troli și fugari care vor cu tot dinadinsul să schimbe guvernarea de la Chișinău. Lor le-a mirosit a sânge șu au început să atace prin tot felul de canale de telegram să răspândească falsuri.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală