Compania aeriană a moldoveanului Scorpan a făcut primul pas pentru operarea zborurilor în America 

04 Iun. 2023, 13:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iun. 2023, 13:34 // Actual //  bani.md

Compania aeriană HiSky a anunțat astăzi că a parcurs cu succes prima dintre cele trei etape impuse de procedura de autorizare, pentru operarea de zboruri în Statele Unite ale Americii.

Odată cu finalizarea procesului și obținerea Permisului de Operator Străin de Transport Aerian, emis de Departamentul Transporturilor din SUA, HiSky va putea opera zboruri regulate și charter peste ocean, cu plecare de pe orice aeroport din Europa.

Având în vedere rezultatele demersurilor efectuate până în prezent, compania susține că este posibil să primească aprobarea mai devreme decât a fost inițial comunicat. HiSky estimează, în acest moment, că urmează un termen de aproximativ două luni până la anunțarea primelor zboruri transatlantice.

HiSky a depus cerere la autoritățile americane pentru efectuarea de zboruri către SUA.

„Suntem foarte aproape să atingem această nouă țintă în dezvoltarea noastră, după primul milion de pasageri, primele aeronave A321 neo înregistrate în România, obținerea statutul de principal operator charter și nu mai puțin de 22 de rute operate cu succes, din România și Republica Moldova. Dacă totul va decurge așa cum ne așteptăm, până la finalul verii vom deschide deja primele rute către SUA. Câștigarea încrederii pasagerilor nu este un lucru ușor de realizat pentru o companie aeriană nou înființată. Cu toate acestea, cred că în ultimii doi ani am făcut lucrurile așa cum trebuie, astfel încât am reușit să avem azi o cotă de piață semnificativă pe destinațiile pe care le operăm. În acest context, suntem siguri că obținerea permisului pentru zboruri transatlantice este o etapă importantă în consolidarea legitimității noastre pe piața regională”, a declarat Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Operarea de zboruri cu destinație SUA a devenit parte din integrată a strategiei HiSky odată cu introducerea în flotă, la începutul acestui an, a celor două aeronave Airbus A321neo. Acest tip de aeronavă oferă cea mai mare autonomie de zbor din clasa sa, de până la 7.400 km. Noua capabilitate permite companiei aeriene să opereze zboruri peste Oceanul Atlantic, cu o singură oprire de alimentare, în vestul Europei. HiSky va deveni, astfel, prima companie aeriană privată care introduce zboruri directe din România către SUA.

În plus, în contextul liberalizării pieței de transport aerian, ca urmare a semnării, în luna mai, a acordului „Open Skies” între Republica Moldova și SUA, cetățenii moldoveni vor putea zbura, pentru prima dată în istorie, direct din Chișinău către Statele Unite.

Compania HiSky a fost înființată în anul 2020 și operează din România zboruri internaționale directe cu plecare de pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Baia Mare către Barcelona, Malaga, Tel Aviv, Bruxelles, Paris și Dublin. Din Republica Moldova, pasagerii pot călători cu HiSky către opt destinații externe: Milano, Paris, Dublin, Frankfurt, Tel Aviv, Roma, Bologna și Veneția.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău