În perioada 2020 – iunie 2024, Moldova a exportat 105.320 tone de grâu tare, în valoare de 468.071.153 lei. În 2023, exporturile de grâu tare au înregistrat o creștere semnificativă, iar în 2024, volumul exporturilor a rămas aproape la același nivel. Cele mai importante destinații ale acestui produs sunt România, Bulgaria și Regatul Unit, constată lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.
Deși 30 de companii moldovenești sunt implicate în exportul de grâu tare, MCF TRANS PROVISION SRL, condusă de un fost adjunct al Metalferos, Alexandru Nehtii, a fost lider, având o cotă de 34% din totalul exporturilor. În contrast, Moldova a importat doar 4.737 tone de grâu tare în aceeași perioadă, în valoare de 20.026.366 lei, cu un vârf al importurilor în 2022.
Cele 13 companii care au importat grâu tare în Moldova sunt dominate de două firme ucrainene, SFG KLEPACI și TOV AGROFIRMA MAYAK, care dețin 72% din piață. Pe de altă parte, ICS FUNNY PIG SRL este liderul importatorilor, controlând 69% din importuri.
Comparând exportul și importul, se observă că exportul de grâu tare depășește considerabil importul, atât ca volum, cât și ca valoare.
„Pe piața globală a grâului tare, se conturează câteva tendințe esențiale: Creșterea cererii pentru alimentație sănătoasă: Cererea pentru produse din grâu tare, cum ar fi pastele și pâinea bogată în proteine și fibre, este în creștere. De asemenea, interesul pentru produse fără gluten și alternative cerealiere afectează cererea generală”, a punctat Rija.
Totodată, tot mai mulți producători adoptă metode ecologice și organice, reducând utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor. Prețurile și disponibilitatea grâului tare sunt afectate de fluctuațiile pieței internaționale și schimbările politice.