Compania rusească Lukoil vrea să angajeze muncitori din Uzbekistan pentru a acoperi deficitul de personal

06 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
06 Apr. 2024, 11:06 // Bani și Afaceri //  bani.md

Compania petrolieră rusească Lukoil a semnat un acord cu autorităţile din Uzbekistan pentru a angaja muncitori din ţara central asiatică pe bază de contract de muncă cu caracter temporar, un semn că deficitul de personal forţează companiile ruseşti să recruteze angajaţi de peste hotare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Acordul, anunţat de Ministerul Muncii din Uzbekistan, vine într-un moment în care cetăţenii din ţările Asiei Centrale care trăiesc în Rusia sunt urmăriţi îndeaproape, după atacul terorist de luna trecută de la o sală de concerte de la Moscova, în care cel puţin 144 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Ministerul Muncii din Uzbekistan a precizat că semnat “o foaie de drum şi un acord cu privire la angajarea organizată în câmpul muncii a cetăţenilor din Uzbekistan pentru ca aceştia să poată efectua muncă în regim temporar” pentru Lukoil în Rusia.

Solicitanţii trebuie să vorbească limba rusă, să aibă calificările necesare şi să îndeplinească “alte cerinţe medicale şi de muncă”. Ministerul nu a precizat ce număr de muncitori din Uzbekistan ar putea fi trimis în Rusia.

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, are o vastă reţea de benzinării precum şi facilităţi de producţie în Vestul Siberiei şi alte părţi din Rusia. De asemenea, compania rusească este implicată în producţia de gaze în Uzbekistan.

Deficitul de personal din Rusia a fost agravat de recrutările militare pentru războiul din Ucraina precum şi de faptul că sute de mii de ruşi au fugit din ţară după luna februarie 2022, când a început invazia din Ucraina. Rata şomajului în Rusia a atins un minim istoric de 2,8% în luna februarie 2024.

Populaţia activă din Rusia a scăzut în special în zona arctică şi în regiunile din extremul orient, unde este concentrată o mare parte din producţia de petrol şi gaze.

Forţa de muncă din Rusia include mai multe milioane de emigranţi din ţările musulmane din Asia Centrală, care anterior făceau parte din fosta URSS.

Săptămâna trecută însă, autorităţile din Tadjikistan au anunţat că au sesizat o creştere a numărului de muncitori emigranţi care s-au întors acasă, unii dintre ei declarând că se tem de represalii după atentatul de la sala de concerte. Kârgâzstanul, o altă ţară din Asia Centrală, şi-a sfătuit cetăţenii săptămâna trecută să amâne orice călătorii care nu sunt urgente în Rusia.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO