Companiile din domeniul deșeurilor metalice riscă să ajungă la fier vechi! Cer autorităților să renunțe la monopol

30 Mai 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mai 2024, 13:46 // Actual //  bani.md

Companiile mici din domeniul colectării metalelor se arată îngrijorate de inițiativa autorităților de a institui un monopol în domeniul colectării metalelor, desemnând compania de stat Metalferos ca unic jucător pe piață. Lungu a acuzat statul că intenționează să pună companiile mici de colectare a metalelor „pe butuci” prin crearea unui mediu de afaceri inegal și prin excluderea agenților economici mici de pe piață.

„Această inițiativă ar restricționa accesul echitabil la piață și ar crea un mediu de afaceri inegal pentru întreprinderile mici și mijlocii. Îngrijorările legate de potențialul creării unui monopol fiscal în sectorul deșeurilor de metale pot avea consecințe negative,” a declarat Sergiu Lungu, președintele Asociației „Metal”, într-o conferință de presă. El a explicat că noile reglementări, inclusiv un impozit de 7% pentru companiile deținând licență de vânzare a metalelor uzate, vor forța firmele mici să iasă de pe piață.

Lungu a subliniat că firmele din sector sunt profund îngrijorate de efectele monopolului, deoarece introducerea acestuia ar dubla taxele aplicate. „În urma instituirii monopolului, Metalferos va avea dreptul exclusiv de a livra fier vechi Uzinei Metalurgice de la Rîbnița. În astfel de cazuri, noi devenim mai puțin competitivi pe piața Republicii Moldova,” a avertizat el.

Referindu-se la exportul deșeurilor de metal din Portul Giurgiulești, Sergiu Lungu a spus că există o discrepanță fiscală. Exportatorii din Zona Economică Liberă Giurgiulești plătesc doar 0,25% din cota de 7%, în timp ce firmele locale sunt taxate mult mai mult. „Automat, dacă noi vindem la Rîbnița, achităm 20% și 7%, iar cel care exportă din ZEL are dreptul și la rambursarea TVA-ului,” a explicat Lungu.

El a mai adăugat că monopolul va dezavantaja firmele mici în licitații, deoarece Metalferos va beneficia de taxe mai mici, ceea ce îi va permite să ofere prețuri mai competitive. „Noi vom fi puși în condiții inegale la participarea la licitații, urmare a prețului mai mic oferit de monopolist. Va achita doar 7%, în schimb noi 14%,” a subliniat președintele Asociației „Metal”.

În ceea ce privește contribuțiile fiscale, Lungu a precizat că cele 20 de companii pe care le reprezintă au plătit anul trecut 240 milioane de lei la bugetul țării, iar în 2022 – 270 milioane de lei. El a argumentat că introducerea monopolului va avea un impact negativ asupra veniturilor generate din acest sector.

Lungu a concluzionat solicitând autorităților să reevalueze măsurile propuse și să asigure un mediu de afaceri echitabil pentru toate companiile din sectorul colectării metalelor.

Piața metalelor uzate din Republica Moldova a fost demonopolizată în anul 2019. Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacţie la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică şi viaţa oamenilor.

Ulterior s-a constatat că Metalferos a devenit o sursă de finanţare pentru anumite partide şi politicieni, în special Partidul Democrat.

La finele anului 2009, primul guvern Filat de coaliţie AIE a inclus în programul său angajamentul de „demonopolizare a activităţilor de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, precum şi de export al acestora”.

Abia peste un an şi jumătate un proiect de lege privind demonopolizarea pieţei de comerţ şi export a deşeurilor metalelor feroase şi neferoase, care ar permite mai multor agenţi economici să obţină licenţe pentru acest gen de activitate, a ajuns în Parlament la propunerea Guvernului şi fracţiunii Partidului Liberal-Democrat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO