Companiile „Tutun-CTC” și Philip Morris Moldova au semnat un contract de cooperare

22 Sept. 2023, 10:45
 // Categoria: Homepage // Autor:  Trifan Stela
22 Sept. 2023, 10:45 // Homepage //  Trifan Stela

Philip Morris Moldova și „Tutun CTC” au semnat la finele lunii august un contract prin care  inițiază din acest an producerea în cadrul fabricii „Tutun-CTC” a unor branduri din portofoliul Philip Morris International.

„Acest contract este o demonstrație a faptului că suntem o fabrică modernă, organizată și un partener credibil, inclusiv pentru liderii mondiali în domeniu. Noi suntem capabili să producem la cele mai înalte standarde internaționale, cu respectarea tuturor rigorilor specifice pieței tutunului. Pe de altă parte, acest contract este și o victorie pentru Republica Moldova, pentru că este semnat într-o perioadă în care evenimentele din regiune complică decizia de a investi în țara noastră. Totodată, prin acest contract noi readucem Moldova în circuitul mondial al producătorilor de țigarete, lucru care nu este tocmai simplu de realizat la ora actuală. Astfel, oportunitatea noastră de business este amplificată și de oportunitatea oferită țării, pentru că este un semnal pozitiv pentru toți investitorii străini”, menționează Frank Arif, proprietarul  „Tutun-CTC”.

„Suntem foarte mândri că am ajuns la o altă etapă importantă – produsele Philip Morris vor fi fabricate și în Moldova. Acest lucru nu doar va facilita procesul de furnizare a produselor, ci și va contribui la dezvoltarea economiei țării, la asigurarea locurilor de muncă. Suntem siguri că va transmite un semnal pozitiv și altor companii să investească în Moldova”, a declarat directorul Philip Morris Ukraine & Moldova, Maksym Barabash.
Decizia de a lansa producerea în cadrul fabricii „Tutun-CTC” este rezultatul analizei complexe realizate de specialiștii Philip Morris International a capacităților de producție din Republica Moldova.
„Astăzi, putem spune cu încredere că „Tutun-CTC” este o fabrică modernă, cu echipamente performante și profesioniști înalt calificați, care corespund în totalitate standardelor noastre internaționale. Cu siguranță, cooperarea noastră va fi avantajoasă pentru ambele părți, aducând beneficii și pentru economia locală”, a adăugat managerul general Philip Morris Moldova, Elena Naumenko.

Philip Morris International este prezent în Republica Moldova din 1996, fiind unul dintre liderii pieței locale de tutun. Decizia de a extinde investițiile în Republica Moldova reprezintă o continuitate a activității companiei pe piața moldovenească, care și-a propus să fie un contribuabil și angajator responsabil, dar și un partener de încredere al statului.

„Tutun CTC” este una dintre cele mai mari companii din Moldova. Noul management al fabricii în continuu investește în dezvoltarea și creșterea eficienței companiei prin implementarea de tehnologii și echipamente moderne, crearea locurilor de muncă.

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău