Consecințele divorțului Bill și Melinda Gates asupra fundației de caritate. Ar putea avea nevoie de directori externi

28 Mai 2021, 18:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 18:05 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Potrivit unui raport al The Wall Street Journal, Bill Gates și Melinda French Gates ar putea face schimbări în administrația fundației de caritate de 50 de miliarde de dolari. Ei ar putea avea nevoie să aducă noi directori externi.

Jurnalul a raportat că French Gates a presat schimbări de guvernanță la Fundația Bill & Melinda Gates în ultimele săptămâni pentru a o proteja după divorțul planificat.

Fundația are în prezent trei administratori: Gates, French Gates și investitorul miliardar Warren Buffett. Cuplul discută atât despre adăugarea unui consiliu, cât și despre aducerea directorilor externi, a raportat The Journal, citând surse familiare cu cuplul.

Fundația are peste 1.600 de membri ai personalului și este una dintre cele mai mari fundații filantropice din lume, cu o dotare de 49,8 miliarde de dolari începând cu 2019.
Fundația, pe care cuplul a înființat-o în 2000, nu a făcut încă nicio modificare în guvernarea sa, a declarat CEO-ul Mark Suzman.

Și cuplul, care și-a anunțat divorțul pe 3 mai după 27 de ani de căsătorie, intenționează să lucreze împreună la fundație, a adăugat Suzman.
Gates și French Gates sunt, de asemenea, co-președinții fundației și oferă direcție strategică și planificare pe termen lung, în timp ce Suzman se ocupă de funcționarea zilnică în calitate de CEO.
Liderii fundației vor să-și protejeze reputația în urma anunțului de divorț, au declarat oamenii pentru The Journal. Aceștia au adăugat că unii beneficiari de subvenții au contactat fundația cu întrebări despre legăturile lui Gates cu agresorul sexual condamnat Jeffrey Epstein.

Reputația lui Gates a fost lovită de un val de scandaluri care au apărut de la anunțul divorțului – inclusiv o afacere de birou, acuzațiile privind un comportament „incomod” la locul de muncă și legăturile cu Epstein. Un număr tot mai mare de rapoarte sugerează o relație stâncoasă între cuplul filantrop din ultimii ani, în contrast cu declarațiile lor publice.

În declarațiile potrivite care anunțau divorțul, cuplul spusese că își vor continua munca împreună după divorț, iar un reprezentant al fundației a declarat pentru New York Post că „nu sunt planificate modificări ale rolurilor lor sau ale organizației”.

Dar Suzman a declarat pentru The Journal că el, Gates, French Gates și Buffett discutau despre opțiunile de „consolidare a durabilității și

Fundația a finanțat activități în domenii precum sănătatea globală, asistența de urgență, educația și sărăcia, acordând anual subvenții de aproximativ 5 miliarde de dolari și a investit aproximativ 1,75 miliarde de dolari în eforturile de ajutor COVID-19.

Gates a renunțat la funcția de CEO al Microsoft în 2008 pentru a se concentra asupra fundației și a părăsit consiliile Microsoft și Berkshire Hathaway în martie 2020, afirmând același motiv.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!