Consumatorii de pâine vor înghiţi costul războiului dintre Rusia şi Ucraina

05 Mart. 2022, 22:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mart. 2022, 22:38 // Actual //  bani.md

Invazia Rusiei în Ucraina, una dintre marile exportatore de grâu, a dus preţul grâului la maximele ultimilor 14 ani, forţând consumatorii de pâine să înghită costurile, scrie Reuters.

Invazia Rusiei din 24 februarie a afectat grav comerţul din porturile de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creşterea cu 40% a preţurilor globale la grâul de referinţă de la Chicago şi a dus şi mai sus inflaţia globală a alimentelor, deja la cel mai mare nivel din ultimul deceniu.

Întreruperea aprovizionării din Rusia şi Ucraina, care împreună reprezintă 30% din exporturile mondiale de grâu şi 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu şi nordul Africii fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei lor de importuri, a declarat Julie Marshall, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

De asemenea, preţurile la petrol şi gaze au crescut din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei, în timp ce costurile transportului de marfă şi ale materiilor prime, cum ar fi oţelul, au crescut deja vertiginos din cauza întreruperilor lanţului de aprovizionare legate de pandemie.

Chiar şi consumatorii din două dintre cele mai mari ţări producătoare de grâu din lume, Canada şi Statele Unite, plătesc preţul.

„Din păcate, pe termen scurt şi intermediar, inflaţia alimentară şi costul produselor de panificaţie din Statele Unite vor creşte mai mult. Acest lucru îi va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră”, a declarat Robb MacKie, preşedinte şi director executiv al American Bakers Association.

Cu câteva săptămâni înainte de ultima creştere a preţului la grâu, Calgary Italian Bakery din Alberta a majorat preţurile cu 7% pentru a ţine pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut şi cu inflaţia preţurilor la făină şi drojdie.

Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie cu o vechime de 60 de ani, se teme că va trebui să majoreze din nou preţurile în mod semnificativ, după ce îşi va epuiza rezervele de făină.

Ameninţarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invaziei Rusiei în Ucraina a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale marilor exportatori.

Rezervele din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan vor scădea la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârşitul sezonului 2021/22, arată datele Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC).

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ