Corupția din armata lui Xi. Soldații chinezi au folosit combustibil pentru rachete pentru a-și pregăti mâncarea

11 Ian. 2024, 06:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Ian. 2024, 06:42 // Actual //  Lupu Eduard

Un fost ofițer al Armatei de Eliberare a Poporului a declarat că soldații chinezi au folosit combustibil pentru rachete pentru a-și pregăti mâncarea. El a vorbit pentru Radio Free Asia despre aceste incidente și alte probleme de corupție. Rapoarte recente au evidențiat noi probleme în cadrul Armatei lui Xi, cum ar fi rachetele umplute cu apă, relatează Business Insider.

Fostul ofițer a declarat că el și alți membri ai personalului obișnuiau să folosească combustibilul de la rachete pentru a găti. Exemplul a scos în evidență problemele din trecut ale armatei chineze, în timp ce APL și conducerea chineză se confruntă cu noi probleme care ar putea împiedica eforturile Chinei de a-și transforma forțele armate într-o armată de talie mondială care poate lupta și câștiga războaie.

Yao Cheng, identificat ca fiind un fost locotenent-colonel și ofițer de stat major în cadrul APL care a fugit în SUA în 2016, a declarat pentru Radio Free Asia, finanțată de guvernul american, că în timpul serviciului său militar – din interviurile sale ar reieși că a slujit înainte de extinderea eforturilor de modernizare a armatei- militarii obișnuiau să fure componente ale armelor din cauza lipsurilor.

Yao a admis că atât el, cât și alți camarazi „scoteau combustibil din rezervoarele avioanelor pentru a-l folosi la gătit, acesta fiind ecologic și fără miros”.

„Când găteam la hotpot scoteam combustibilul solid din rachete bucată cu bucată, pentru că nu erau suficiente provizii”, a mărturisit el.

Când avea nevoie să gătească, „se ducea adesea la armurărie și cerea o bucată mică, rotundă, de combustibil solid.” Hotpot este o masă tradițională chinezească în care preparatele sunt fierte și menținute fierbinți într-un vas.

Fostul ofițer chinez a făcut observații similare într-o postare pe X, unde a dezvăluit că soldații chinezi furau din resursele militare pe care le aveau la locul de muncă. Yao a scris că personalul din transporturi vindea gaz, cel al navelor de război motorină, iar personalul forței de rachete sustrăgea combustibil, asemenea furturi nefiind deloc neobișnuite.
Descrierea de către Yao a experiențelor sale în cadrul APL a venit în contextul în care există rapoarte care documentează probleme continue de corupție în cadrul forțelor.

Serviciile secrete americane au descris câteva cazuri, inclusiv rachete umplute cu apă în loc de combustibil și silozuri de rachete cu capace disfuncționale, potrivit Bloomberg.

Deși aceste rapoarte evidențiază probleme, nu este clar în ce măsură aceste probleme au un impact asupra capacităților și pregătirii generale a Chinei.

Armata chineză a cunoscut mai multe schimbări la nivelul conducerii în ultimul an, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la loialitatea în rândurile sale și la controlul liderului chinez, Xi Jinping, precum și la încrederea acestuia în APL. Poate cea mai șocantă demitere a avut loc în octombrie 2023, când ministrul Apărării, generalul Li Shangfu, a fost înlăturat din funcție după ce a dispărut din atenția publicului timp de două luni. La vremea respectivă, oficiali americani au declarat pentru The New York Times că Li fusese investigat pentru corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău