Covidul ne arde, iar MAI-ul se uită la camere! 20.000.000 lei pentru supravegherea circulației rutiere (DOC)

22 Mart. 2021, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2021, 15:49 // Actual //  MD Bani

Gestionarea pandemiei Covid a impus limitarea cheltuielilor investiționale în infrastructura Republicii Moldova. Mesajul central al autorităților suna în modul următor: banii trebuie direcționați în scopul stingerii focarului de coronavirus.

În pofida acestui fapt, Serviciul Tehnologii Informaționale al Ministerul Afacerilor Interne planifică un buget de 20 de milioane de lei pentru extinderea Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere în mai multe regiuni ale țării. A lansat și un tender în acest scop.

Potrivit documentației publicate pe portalul achiziții.md, obiectul procedurii constă în achiziționarea de bunuri și servicii destinate extinderii Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere în anumite locații, livrat la cheie, în care să fie asigurată fixarea automată a contravențiilor în domeniul rutier. Printre acestea se numără un post central de dirijare și 23 de posturi de supraveghere a circulației rutiere. Numărul posturilor de supravghere nu reflectă cantitatea unităților de supraveghere a circulației rutiere.

Criteriul de evaluare a ofertelor ce urmează a fi depuse până pe data de 1 aprilie – este „cel mai bun raport cost – calitate”.

În același timp, astăzi, 22 martie 2021, Ministerul Finanțelor anunță despre faptul că Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 24,8 milioane de Euro din partea Băncii Mondiale, pentru a susține implementarea procesului de imunizare anti-COVID-19 la nivel național. Proiectul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociația Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) a fost negociat la începutul acestei luni.

Potrivit Bugetului Republicii Moldova pentru anul 2021, veniturile de stat vor constitui 41,4 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile – 55,4 miliarde de lei. Deficitul bugetului, estimat la 14 miliarde de lei, ar urma să fie finanțat surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizare a patrimoniului public).

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău