Creditele noi se ieftinesc, cele vechi se scumpesc

22 Dec. 2022, 12:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Dec. 2022, 12:10 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Băncile moldovenești au acordat credite noi în sumă de 4,3 miliarde de lei în luna noiembrie, cu 13% mai mult față de luna noiembrie din anul 2021, relevă datele Băncii Naționale a Moldovei.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna noiembrie 2022, s-a majorat comparativ cu luna precedentă cu 5,2 la sută și a constituit 570,9 milioane lei. Rata medie la aceste credite s-a diminuat cu 0,22 p.p.

Din perspectiva scopului creditelor acordate persoanelor fizice, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (79,3 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 15,43 la sută (-0,27 p.p. comparativ cu luna precedentă și +6,05 p.p. comparativ cu luna noiembrie 2021).

Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,29 p.p față de luna precedentă și cu 5,88 p.p. față de luna noiembrie 2021 și a constituit 12,89 la sută.

La creditele în moneda națională s-a micșorat cu 0,11 puncte procentuale, în timp ce împrumuturile în valută străină s-au scumpit cu 0,19 p.p

În ceea ce privește creditele vechi, acordate, băncile le-au scumpit. Astfel, în contextul publicării de către Banca Națională a Moldovei (BNM) din 20 decembrie 2022, a indicelui de referință, utilizat la calculul ratei maxime a dobânzii efective pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice, a crescut cu 3,95 puncte procentuale, până la 13,42%. Respectiv băncile comerciale au revizuit în creștere ratele la credite. Astfel, la creditele ipotecare – cu 2,5 puncte procentuale, la credite acordate în cardul programului ”Prima Casă” – cu 2 puncte procentuale, la credite auto – cu 2,5 puncte procentuale, iar la credite revolving la contul de card – cu 2 puncte procentuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău