În prag de sărbători, ANSA vine cu recomandări pentru consumatori. Tot ce trebuie să știi când mergi la cumpărături

22 Dec. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Dec. 2022, 10:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări pentru consumatori. Astfel, având în vedere intensificarea comercializării și plasării pe piață a unui sortiment larg cu produse alimentare, pentru a reduce riscul de achiziționare a unor produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor, sunteți îndemnați să cumpărați alimentele necesare doar din locuri autorizate.

Pentru a evita situațiile neplăcute, este recomandat să verificați cu atenție fiecare produs și să renunțați la alimentele de proveniență dubioasă.

Așadar, ANSA vă îndeamnă să achiziționați produse alimentare doar în locuri autorizate/înregistrate, în special cele ușor perisabile (carne, pește, ouă, lapte) unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Aceste locuri sunt dotate cu utilaje comerciale și frigorifice necesare, ce asigură un regim termic controlat și monitorizat.

  • Carnea proaspătă trebuie să fie elastică, de o culoare vie, de la roz pal până la roșu închis. La atingere, carnea proaspătă trebuie să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafețe lipicioase, urât mirositoare.
  • La procurarea peștelui în stare proaspătă, verificați ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.
  • La procurarea ouălor, examinați aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, întreagă, fără pete și marcată corespunzător. În cazul unor bănuieli privind calitatea ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.
  • Comercializarea brânzeturilor, produselor din carne (semipreparate, mezeluri, specialități din carne) trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, data producerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj, iar în cazul în care apar suspiciuni referitor la calitate sau proveniența acestor produse, sunteți în drept să cereți un document ce atestă calitatea și inofensivitatea acestor produse.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

De asemenea, se recomandă achiziționarea produselor alimentare ambalate.

  • citiți cu atenție eticheta (marcarea), informațiile referitoare la valabilitatea produsului alimentar: data limită de consum/data durabilității minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate;
  • verificați lista ingredientelor;
  • consultați condițiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare, respectând acestea și în condițiile de casă.

Se recomandă atenție maximă și la târgurile de Crăciun. Astfel, se trebuie să fiți atenți la câteva aspecte:

  • existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
  • integritatea ambalajelor;
  • etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
  • vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

De asemenea, dacă ați depistat comercializarea produselor alimentare neconforme sau prestarea serviciilor neconforme, solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformităţile date. Totodată, sesizați Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor la numărul de telefon : 022-26-46-43, Viber – 067675544 sau la adresa de e-mail info@ansa.gov.md.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău