Creditele se scumpesc de la o lună la alta. Politica monetară mai aspră a BNM își face efectul

23 Mai 2022, 17:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 17:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2022, creditele noi acordate au constituit 3 672,5 milioane lei, în creștere cu 0,7 la sută față de luna aprilie 2021, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 52,6 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 37,0 la sută din totalul creditelor.

Comparativ cu luna precedentă, rata medie la creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,62 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 9,85 la sută, persoanelor fizice care practică activitate4 – cu o rată de 11,76 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 10,67 la sută. La creditele în valută s-a majorat cu 0,01 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 3,97 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 3,96 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,40 la sută;

La creditele atașate la cursul valutei s-a majorat cu 0,06 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,04 la sută, persoanelor fizice – cu o rată de 4,33 la sută. Persoanele fizice care practică activitate n-au apelat la acest tip de credite.

Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna aprilie 2022, s-a micșorat comparativ cu luna precedentă cu 13,0 la sută și a constituit 897,2 milioane lei. Rata medie la aceste credite s-a majorat cu 0,35 p.p.

Din perspectiva scopului creditelor acordate persoanelor fizice, creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (66,7 la sută) și au fost acordate cu o rată medie de 11,72 la sută (+0,38 p.p. comparativ cu luna precedentă și +6,46 p.p. comparativ cu aprilie 2021).

Rata medie la creditele imobiliare s-a majorat cu 0,13 p.p față de luna precedentă și cu 1,69 p.p. față de aprilie 2021.

88,9 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională (99,6 la sută din totalul creditelor de consum).

Scumpirea creditelor se datorează înăsprii politicii monetare de BNM. În data de 5 mai, rata de politică monetară a fost majorată cu 3 puncte procentuale la 15,50%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău