Creditul bancar: avantaje și dezavantaje. La ce trebuie să fii atent când alegi un credit

28 Dec. 2021, 12:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Dec. 2021, 12:47 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Prin intermediul podcastului „De unde apar banii” cu Vitalie Condrațchi, Banca Națională a Moldovei explică care sunt avantajele și dezavantajele unui credit bancar. De asemenea, aveți posibilitatea să aflați și date istorice despre credit, cum a apărut și când a încetat să mai fie considerat „un păcat de moarte”.

„Dobânda, adică plata pentru folosirea unei sume de bani a apărut încă înainte să fie inventat scrisul. Din acest motiv, originea sa exactă este necunoscută, însă în majoritatea limbilor antice termenul provine de la cuvântul „urmaș” și se presupune că a apărut din procesul de împrumut al vitelor între gospodării, când acestea trebuiau întoarse cu puiii născuți între timp. Încă în Mesopotamia, cu 2400 de ani înaintea erei noastre avem mărturii scrise despre iertarea datoriilor.”

Economistul Veaceslav Ioniță împarte tipurile de credit în 3 mari categorii:

  • credite ipotecare (pentru procurarea unui imobil);
  • credite de consum (când vrei să cumperi un frigider, o mașină de spălat, etc);
  • creditele pentru persoanele fizice și pentru afaceri.

Când vrem să luăm un credit trebuie să luăm în calcul, în primul rând, dacă avem nevoie de acesta.

„Se poate întâmpla ca veniturile viitoare să scadă și să nu putem întoarce creditul. Se poate întâmpla ca dobânda să crească și atunci va trebui să plătim mai mult decât ne așteptăm.”

Dacă ați decis că aveți nevoie de un credit, alegeți produsul care vi se potrivește cel mai bine: creditul ipotecar, creditul de consum, credite overdraft sau o linie de credit.

„Orice credit am alege, trebuie să studiem care este perioada de grație, comisionul de acordare și cel anual de administrare, dobânda anuală și modul de calculare a dobânzii simple sau compuse, perioada de achitare și suma lunară spre plată. În final, trebuie să cerem băncii să ne prezinte dobânda anuală efectivă (DAE). Pentru a avea cifre comparabile, vom verifica acești parametri la diferite bănci în baza unei sume similare. Cel mai simplu este să comparăm în baza DAE care include toate costurile anuale.”

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău