Creditul bancar: avantaje și dezavantaje. La ce trebuie să fii atent când alegi un credit

28 Dec. 2021, 12:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Dec. 2021, 12:47 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Prin intermediul podcastului „De unde apar banii” cu Vitalie Condrațchi, Banca Națională a Moldovei explică care sunt avantajele și dezavantajele unui credit bancar. De asemenea, aveți posibilitatea să aflați și date istorice despre credit, cum a apărut și când a încetat să mai fie considerat „un păcat de moarte”.

„Dobânda, adică plata pentru folosirea unei sume de bani a apărut încă înainte să fie inventat scrisul. Din acest motiv, originea sa exactă este necunoscută, însă în majoritatea limbilor antice termenul provine de la cuvântul „urmaș” și se presupune că a apărut din procesul de împrumut al vitelor între gospodării, când acestea trebuiau întoarse cu puiii născuți între timp. Încă în Mesopotamia, cu 2400 de ani înaintea erei noastre avem mărturii scrise despre iertarea datoriilor.”

Economistul Veaceslav Ioniță împarte tipurile de credit în 3 mari categorii:

  • credite ipotecare (pentru procurarea unui imobil);
  • credite de consum (când vrei să cumperi un frigider, o mașină de spălat, etc);
  • creditele pentru persoanele fizice și pentru afaceri.

Când vrem să luăm un credit trebuie să luăm în calcul, în primul rând, dacă avem nevoie de acesta.

„Se poate întâmpla ca veniturile viitoare să scadă și să nu putem întoarce creditul. Se poate întâmpla ca dobânda să crească și atunci va trebui să plătim mai mult decât ne așteptăm.”

Dacă ați decis că aveți nevoie de un credit, alegeți produsul care vi se potrivește cel mai bine: creditul ipotecar, creditul de consum, credite overdraft sau o linie de credit.

„Orice credit am alege, trebuie să studiem care este perioada de grație, comisionul de acordare și cel anual de administrare, dobânda anuală și modul de calculare a dobânzii simple sau compuse, perioada de achitare și suma lunară spre plată. În final, trebuie să cerem băncii să ne prezinte dobânda anuală efectivă (DAE). Pentru a avea cifre comparabile, vom verifica acești parametri la diferite bănci în baza unei sume similare. Cel mai simplu este să comparăm în baza DAE care include toate costurile anuale.”

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău