Cresc salariile pentru mai mulți angajați

04 Oct. 2023, 12:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2023, 12:08 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri a adoptat modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, pentru a permite implementarea măsurilor incluse în pachetul „Spor pentru Moldova”. Aceste schimbări vizează redistribuirea fondurilor economisite din programele cu execuție scăzută către inițiativele economice și sociale prioritare.

Conform documentului aprobat, economiile identificate au fost redirecționate către programe care susțin măsurile din pachetul „Spor pentru Moldova”. Cele mai semnificative alocări de resurse suplimentare, în valoare totală de 846.9 milioane de lei, vizează plăți unice și majorări salariale.

Printre principalele aspecte ale pachetului se numără majorarea salariilor pentru aproximativ 48 de mii de medici și asistenți medicali în instituțiile finanțate bugetar. De asemenea, profesorii din toate instituțiile de învățământ vor beneficia de o plată unică de 5 000 de lei.

Polițiștii și carabinierii, peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care asigură securitatea cetățenilor și mențin ordinea publică, vor primi, de asemenea, o plată unică în aceeași cuantum. Aproximativ 1700 de oameni de cultură vor înregistra o creștere salarială medie de 25%.

În paralel cu aceste majorări salariale, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru repararea drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare în sate și orașe, inclusiv Programul „Satul European”, și 100 de milioane de lei drept spor pentru agricultură, sprijinind astfel dezvoltarea afacerilor în agricultură și crearea de noi locuri de muncă. Alte 352 de milioane de lei au fost identificate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrică și căldura în instituții bugetare precum școli, grădinițe și spitale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO