Crește datoria. Cine a primit cei mai mulți bani de la donatorii externi

02 Oct. 2021, 13:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
02 Oct. 2021, 13:17 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Datoria externă brută a Republicii Moldova a constituit 8,5 miliarde de lei, în creștere cu 0,8 la sută față de finele anului 2020 și cu 2 la sută comparativ cu trimestrul precedent, potrivit Balanței de Plăți publicată de BNM.

Majorarea datoriei externe, comparativ cu finele anului 2020, a fost determinată de sporirea soldului datoriei externe a administrației publice cu 54,54 mil. USD, altor sectoare – cu 50,84 mil. USD, societăților care acceptă depozite – cu 11,25 mil. USD. În același timp, a scăzut datoria externă a BNM cu 26,13 mil. USD, precum și soldul datoriilor în cadrul creditării intragrup – cu 23,30 mil. USD. În raport cu situația de la sfârșitul trimestrului unu, s-au majorat datoriile administrațiiei publice cu 107,80 mil. USD, altor sectoare – cu 78,56 mil. USD, creditarea intragrup – cu 0,75 mil. USD; s-a diminuat datoria externă a BNM cu 11,16 mil. USD și a societăților care acceptă depozite cu 6,31mil. USD.

În structura datoriei externe pe sectoare instituționale, cea mai mare pondere lea revenit societăților nefinanciare – 41,2 la sută, în creștere cu 0,1 p.p. față de finele anului 2020.

Acestea au fost urmate de administrația publică cu o pondere de 27,2 la sută, care s-a majorat cu 0,5 p.p. față de situția din 31.12.2020. Creditarea intragrup în cadrul investițiilor directe (care nu are distribuire sectorială), inclusiv datoriile pentru importul de gaze naturale, a constituit 22,5 la sută din total, în scădere cu 0,4 p.p. Societățile care acceptă depozite au avut o pondere de 3,9 la sută, în creștere cu 0,1 p.p. Datoria altor societăți financiare a constituit 3,2 la sută din total, având același nivel ca la finele anului 2020, BNM – 1,4 la sută, în scădere cu 0,3 p.p.

Ponderea sectorului gospodăriile populației de 0,6 la sută a rămas neschimbată față de finele anului 2020.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 11:55
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 11:55 // Uncategorized //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a inițiat discuții cu reprezentanți din Vietnam, India și Israel în vederea încheierii unor acorduri comerciale bilaterale care ar putea duce la reducerea noilor taxe vamale impuse recent exporturilor din aceste țări, relatează CNN, citând o sursă din administrația americană.

Potrivit postului de televiziune, aceste negocieri marchează prima rundă de discuții după ce Casa Albă a anunțat o amplă inițiativă de impunere a unor tarife comerciale pentru importurile din peste 200 de țări.

Conform Axios, premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească cu Donald Trump pe 7 aprilie la Casa Albă pentru a discuta posibilitatea unui acord comercial separat, prin care Israelul speră să obțină anularea taxelor vamale de 17% impuse produselor sale. În trecut, Israelul a încercat să evite noile tarife prin eliminarea tuturor taxelor aplicate mărfurilor americane, însă acest gest nu a fost suficient pentru a preveni impunerea noilor măsuri, subliniază sursa.

Donald Trump și-a reafirmat recent deschiderea către dialog: „Fiecare țară ne sună. Asta este frumusețea a ceea ce facem — noi suntem la volan”, a declarat președintele american, adăugând: „Taxele vamale ne oferă poziții puternice în negocieri. Așa a fost întotdeauna.”

Pe 2 aprilie, Trump a anunțat oficial introducerea unor noi taxe vamale pentru mărfuri provenite din 211 țări. Concret, tarifele impuse sunt de 46% pentru Vietnam, 26% pentru India și 17% pentru Israel. Liderul de la Casa Albă a justificat decizia prin necesitatea revitalizării economiei americane, calificând măsurile drept o „declarație de independență economică”.

Ulterior, pe 4 aprilie, președintele SUA a anunțat că a purtat discuții cu autoritățile din Vietnam, care s-au declarat dispuse să elimine toate taxele vamale aplicate produselor americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!