Creţu: Refacerea legăturilor cu Moldova, o datorie istorică. Podul de la Ungheni va facilita accesul către Vest

31 Iul. 2023, 13:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2023, 13:09 // Actual //  bani.md

Europarlamentarul Corina Creţu consideră că refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică şi că podul de la Ungheni, finanţat din fonduri europene nerambursabile, va îmbunătăţi circulaţia spre România şi va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii.

„Un nou proiect de infrastructură finanţat din fonduri europene nerambursabile care va îmbunătăţi circulaţia între România şi Republica Moldova pe de o parte, şi va facilita accesul Republicii Moldova către Vest, prin Autostrada Unirii (A8): Podul de la Ungheni. Acest proiect de infrastructură vine în sprijinirea consolidării relaţiilor economice, sociale şi de fraternitate dintre România şi Republica Moldova. De asemenea, competitivitatea României va fi intens stimulată, asigurând un flux de transport internaţional de persoane şi mărfuri. Doresc să amintesc că legea privind Autostrada A8 Târgul Mureş – Iaşi – Ungheni prevede construirea a 320 de km, iar ca aceasta să fie realizată până la graniţa cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni până în 2030. (…) Refacerea legăturilor cu Republica Moldova este o datorie istorică, în trecut Moldova şi Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea fiind distruse de armata rusă pentru a împiedica libera circulaţie între cele două regiuni surori”, a arătat Corina Creţu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, acest pod este finanţat cu bani europeni nerambursabili prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility) cu o valoare de 16,5 milioane de euro. În trecut, Moldova şi Basarabia erau interconectate prin peste 22 de poduri, majoritatea distruse de armata rusă.

„Pentru România, astfel de proiecte de anvergură sunt esenţiale, motiv pentru care, în timpul mandatului meu Comisar European am insistat ca măcar studiul de fezabilitate să fie realizat prin fondurile europene alocate în perioada 2014-2020, pentru a vedea începerea construcţiei în acel exerciţiu financiar şi amintind constant că aceasta trebuie să fie una dintre priorităţile zero ale Guvernului. Totodată, am asigurat sprijinul oferit de Comisia Europeană pentru demararea acestui proiect”, a susţinut europarlamentarul.

Corina Creţu şi-a exprimat satisfacţia că aproximativ 50 de kilometri din autostrada A8 sunt lansaţi în licitaţie şi finanţaţi prin PNRR.

„Asigurarea legăturii dintre Moldova, Basarabia cu Transilvania şi cu restul Europei odată cu terminarea autostrăzilor A8 şi A3, va duce la o conectivitatea mai buna între regiunile istorice şi cu pieţele de desfacere europene”, a conchis Creţu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO