Criptomoneda regină rescrie istoria: Bitcoin trece de 100.000 USD

05 Dec. 2024, 09:50
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 09:50 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Cea mai veche şi mai cunoscută criptomonedă înregistra, la ora 03:00 GMT, o creştere de aproximativ 4,8%, ajungând la 103.252 dolari. În ultimele şapte zile, valoarea bitcoin a crescut cu peste 7%, arată DPA și Agerpres.

Analiştii apreciază că această creştere vine pe fondul noului cadru politic din Statele Unite, după victoria în alegeri a lui Donald Trump, care a fost susţinut în timpul campaniei electorale de comunitatea cripto.

În timpul primului mandat (2017 – 2021), Trump a avut o atitudine negativă faţă de Bitcoin, dar în perioada campaniei din acest an a curtat în mod activ comunitatea cripto.

Trump a anunţat miercuri că, după instalarea sa în funcţie, intenţionează să-l numească pe avocatul republican Paul Atkins, favorabil dezvoltării criptomonedelor, la conducerea Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare americane (SEC). Conform presei americane, Atkins va avea probabil o abordare mai puţin strictă a reglementării faţă de actualul preşedinte al SEC, Gary Gensler, al cărui mandat a fost marcat de un val de măsuri împotriva a numeroşi jucători în monede digitale, acuzaţi că funcţionează ilegal.

Atkins i-a criticat public pe responsabilii SEC, fiind de părere că ar trebui să fie “mai îngăduitori” cu companiile de criptomonede şi acuzând abordarea lor de a îndepărta întreprinzătorii de piaţa americană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!