Cristina Frolov: vom demara activități de promovare a brandului de țară Wine of Moldova. A fost semnat un memorandum

09 Sept. 2021, 19:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Sept. 2021, 19:33 // Actual //  MD Bani

Cooperarea Republicii Moldova cu producătorii români, promovarea regiunii vitivinicole a Mării Negre și potențarea capitalului vitivinicol al celor două țări, care împart o istorie comună, obiceiuri, tradiții, dar și soiuri indigene, reprezintă obiectivele unui memorandum de colaborare. În acest context, Ambasadei Republicii Moldova în România, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)s-a întâlnit astăzi, 9 septembrie, cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), în vederea semnării acordului.

Potrivit informațiilor, prin intermediul acestui nou parteneriat, Oficiului Național al Viei și Vinului își reiterează interesul în stabilirea de relații de cooperare care servesc interesului comun al ambelor țări.

„Ne dorim creșterea cotei de piața cu minim 50% față de cifrele din anul 2020, iar creșterea numărului de producători prezenți pe piața României, cu minim 40%. De asemenea, în perioada următoare vom demara activități de promovare a brandului de țară Wine of Moldova ca producător de vinuri de calitate, creșterea notorietății acestuia prin acțiuni care vin să confirme excelența vinurilor produse în Republica Moldova. Promovarea soiurilor autohtone comune, astfel, stabilind relații de colaborare între două țări cu o istorie comună”, a declarat Cristina Frolov, Director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Republica Moldova.

De asemenea, reprezentanții ONVV informează că, alături de promovarea piețelor a regiunii vitivinicole a Mării Negre, semnarea acestui memorandum va permite schimbul de experiență și transferul de informații din domeniul vitivinicol, identificarea noilor oportunități de export, astfel, contribuind la cooperarea interinstituțională ți creșterea segmentului vinificației atât în România, cât și în Republica Moldova.

 „Relația dintre CCIR și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este una specială, ba chiar una dintre cele mai apropiate. Dovadă sunt multiplele activități desfășurate împreună pe parcursul ultimilor ani și bazate pe protocolul instituțional de colaborare semnat încă din 2014”, a menționat Bogdan Visan, Secretar General Adjunct al Camerei de Comerț și Industrie a României.

Oficiul Național al Viei și Vinului reamintește că, în primele 7 luni ale anului 2021, din volumul total al exporturilor, vinurile îmbuteliate constituie 26,886,586 litri, înregistrând o creștere de 10%, cu o valoare de 1.099.881.474 lei, adică, cu 32% în plus față de aceiași perioadă a anului 2020.

Totodată, succesul remarcabil de care s-au bucurat vinurile Moldovei în anul 2020, obținând 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale de profil, cel mai mare număr de distincții acumulate până în prezent, spune multe despre potențialul acestora în materie de export și cucerirea noilor piețe.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) 

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă. Instituția a fost concepută după modelul unor instituții similare în domeniul vitivinicol din principalele țări producătoare de vin ale lumii.

Constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv făcut de sectorul public și privat în implementarea schimbărilor în cadrul legislativ și normativ al sectorului vitivinicol și promovarea brandului vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” care contribuie esențial la recunoașterea și promovarea vinului moldovenesc de calitate peste hotarele țării.

ONVV activează pe lângă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și funcționează ca un parteneriat public-privat, fiind gestionat și finanțat în comun, prin Fondul Viei și Vinului, format paritar din contribuțiile sectorului privat și din bugetul de stat.

Despre Camera de Comerț și Industrie a României 

Camera de Comerț și Industrie a României este cea mai puternică asociație a mediului de afaceri din Romania, reunind în rândurile sale întreagă rețea de 42 de camere de comerț și industrie teritoriale, camere de comerț bilaterale și asociații profesionale.

Camera de Comerț și Industrie a României este o organizație neguvernamentala, cu caracter autonom, care susține interesele comunității de afaceri și, în special pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituțiile statului și organismele internaționale. CCIR acționează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent și propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piață reale, durabile și deschise spre exterior.

CCIR este aproape de mediul de afaceri și prin oferta să de servicii care include misiuni economice, programe de perfecționare profesională, organizarea de seminarii și dezbateri, baze de date de informații și oportunități de afaceri care pot contribui la dezvoltarea afacerilor.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău