FTX, platforma de criptomonede aflată în faliment asistat, are probleme mari. În 24 de ore, 662 de milioane de dolari „au dispărut”, într-o scurgere misterioasă pe care compania o investighează.
Incidentul alimentează furia clienţilor împotriva FTX şi împinge autorităţile americane să ridice ştacheta în industria monedelor digitale, care a fost considerată opacă de ani de zile.
Casa Albă monitorizează prăbuşirea FTX şi consideră că falimentul confirmă necesitatea unor reguli mai stricte pentru a proteja consumatorii „E nevoie de reguli, cazul arată slăbiciunea întregului sector”, tună secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un interviu pentru Bloomberg.
Teama autorităţilor este aceea de un efect de contagiune la alte companii cripto şi, prin urmare, de o criză industrială capabilă să submineze încrederea consumatorilor şi să alimenteze volatilitatea pieţei. Din fericire, notează Yellen, „industria cripto nu este profund integrată cu sectorul bancar şi nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii financiare”.
„Anomalii” după ce s-a intrat în faliment: avea 5 milioane de clienţi în toată lumea
Potrivit analiştilor, peste 660 de milioane au dispărut din FTX în câteva ore prin „anomalii”, după ce a început procesul de faliment.
Furtul de monede ar putea accentua şi mai mult pierderile pentru clienţii FTX, ţinând cont şi de faptul că unele surse citate de Reuters emit ipoteza privind lipsa unei sume cuprinse între 1 şi două miliarde de dolari.
Sumă uluitoare care alimentează uimirea din jurul falimentului FTX, companie care până anul trecut avea peste 5 milioane de clienţi în toată lumea şi valora 32 de miliarde de dolari.
Sam bankman-Fried, fondatorul FTX, a sărăcit într-o săptămână, la un moment dat fiind un multimiliardar cu o avere de 16 miliarde de dolari.