Hodorkovski: „Orice negocieri vor dăuna moralului ridicat al armatei ucrainene. Putin vrea un respiro”

13 Nov. 2022, 05:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Nov. 2022, 05:01 // Actual //  Lupu Eduard

Instalare vremii reci și umede pe frontul ruso-ucrainean împiedică partea care atacă și ajută partea care se apără. Această fază statică a războiului dă naștere din nou la gânduri despre necesitatea negocierilor cu Vladimir Putin.

Politicianul și opozantul politic rus Mihail Hodorkovski își exprimă atitudinea față de o astfel de perspectivă în The Economist.

Putin este rănit politic, dar încă crede că poate câștiga. El atacă în mod deliberat ținte civile, privează populația Ucrainei de apă, lumină și căldură în ajunul iernii, pentru a forța conducerea țării să-i accepte termenii.
Cei care fac apel la negocieri o fac probabil din motive destul de umane și pragmatice: în opinia lor, Ucraina nu poate câștiga, așa că ei consideră că este înțelept să nu se irosească vieți și bani în confruntare. În schimb, vor capitularea, deși nu necondiționată. Pentru Ucraina, aceasta ar însemna secesiunea unor teritorii, respingerea potențialelor alianțe militare (în special, cu NATO) și impunerea de restricții asupra propriilor forțe. Poate că acești oameni au în minte exemplul Finlandei, care a cedat Karelia în 1940 devenind un satelit al Uniunii Sovietice pentru mulți ani.

Din păcate, acest sfat deschide calea către iad. Putin duce acum un al patrulea război, pe care, la fel ca precedentele din Cecenia, Georgia și Siria, l-a lansat atunci când ratingurile sale în Rusia au fluctuat. În absența statului de drept – o situație creată de el – cei doi piloni ai regimului său sunt popularitatea și violența. Fără ele, se prăbușește.

„Când spun că Putin a intrat degeaba în acest război, vreau să spun că este imposibil să ieși din el măcar cu un fel de victorie, pentru că nici măcar capturarea Ucrainei nu este sfârșitul. Celelalte cereri ale sale sunt revenirea NATO la granițele anului 1997 și distribuirea sferelor de influență. Iar sfârșitul războiului nu va afecta în niciun fel situația economică sumbră din Rusia: teritoriul capturat este o datorie, nu un activ. Aceasta înseamnă că un nou conflict este inevitabil, mai ales că forțele naționalist-șovine trezite de invazia Ucrainei nu vor fi mulțumite de termenii vreunui tratat de pace,“ scrie Hodorkovski.

„Este important de înțeles că Putin și cercul său de apropiați și-au trăit toată viața sub coduri mafiote, conform cărora nu există legi și care contravin statului de drept. Nu există decât putere în imaginația lui. Dacă adversarul se retrage și cere negocieri, înseamnă că a pierdut și trebuie stors de tot ce are. În acest caz, ar putea însemna capturarea întregii Ucraine sau a cel puțin două treimi din ea, lansarea unui ultimatum către NATO și șantajarea Moldovei și a statelor baltice.

Ceea ce are nevoie cu adevărat Putin este un respiro. Planurile sale de mobilizare au fost dezastruoase; numărul înmormântărilor soldaților ruși crește. Dacă va face o altă mobilizare parțială, cel mai probabil va duce la prăbușirea regimului. Are nevoie de timp pentru a mobiliza locuitorii teritoriilor ocupate, așa cum a fost cazul în autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk. Pauza de un an va permite, de asemenea, industriei de apărare a Rusiei să umple din nou depozitele goale de arme, în ciuda emigrării a mii de muncitori ruși talentați și a sancțiunilor.

În curând Putin nu va mai putea lupta

Dacă lucrurile vor continua așa cum merg, fără pauză, în curând Putin pur și simplu nu va putea lupta. Prin urmare, revin întrebări urgente. Este gata să folosească arme nucleare? Mă îndoiesc că va risca să folosească arme nucleare.

Orice negocieri vor dăuna moralului ridicat al armatei ucrainene. Și ce poate garanta în acordul de pace că următorul atac nu va avea loc într-un an? Cuvântul lui Putin?!

Apartenența Ucrainei la NATO? Imposibil! Forțele americane de menținere a păcii pe linia de dezangajare? Nu, America nu este pregătită pentru asta! Livrări în masă de arme, astfel încât creșterea capacității de luptă a armatei ucrainene să preceadă refacerea trupelor lui Putin? Este puțin probabil să se întâmple.

Deci, ce poate ieși din negocieri? Poate un indiciu al victoriei lui Putin sau un răgaz în care Kremlinul va încerca să-și reconstruiască armata și armele. Prețuri mari ale gazului și petrolului (Putin își dă acum seama că poate produce mai puțin și să aibă totuși venituri mari). Și țările NATO trebuie să cheltuiască sume uriașe de bani pentru a se proteja împotriva unei agresiuni din ce în ce mai previzibile din partea „învingătorului campaniei ucrainene”.

Discuțiile ar transmite, de asemenea, un semnal puternic autocrațiilor, din China până în Coreea de Nord și Iran, că Occidentul este slab, incapabil să-și mențină terenul și incapabil să-și protejeze prietenii. Există încă multe puncte de conflict pe harta lumii care pot avea de suferit dacă Putin iese câștigător“, spune Hodorkovski.

„Occidentul trebuie să arate clar, în special escrocului care conduce Rusia, că acest comportament de bătăuș va fi pedepsit.
Asta nu înseamnă imposibilitatea negocierilor – războiul trebuie să se încheie, iar pacea, dacă nu este cumpărată prin schimbarea granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei, va implica un fel de înțelegere. Totuși, înțelegerile și permiterea agresorului să beneficieze de agresiune nu sunt același lucru“, conchide opozantul rus.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 13:46
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
25 Apr. 2024, 13:46 // Slider //  MD Bani

Philip Morris International a prezentat Raportul Integrat pentru anul 2023 care demonstrează o creștere semnificativă pe segmentul produselor fără fum. În cadrul unei conferințe la Paris, vicepreședintele Comunicare Globală PMI, Tommaso Di Giovani, a declarat că, în 2023, veniturile companiei provenite din vânzarea produselor fără fum au constituit 36.4%. El a precizat că cea mai bună performanță a fost înregistrată pe 25 de piețe, unde ponderea produselor fără fum în venituri a depășit 50 la sută, scrie InfoMarket.

PMI estimează că la nivel mondial sunt aproximativ 33 de milioane de utilizatori adulți ai produselor lor fără fum, inclusiv 28,6 milioane de utilizatori de dispozitive de încălzire a tutunului. Produsele sunt disponibile pe 84 de piețe din întreaga lume.

Ungaria, Lituania, Portugalia, Grecia și Slovacia se disting ca având cele mai mari cote de piață pentru produsele fără fum. O cotă de piață înaltă a acestor produse sunt raportate, de asemenea, în Republica Cehă, Italia și România. 

„Aceste rezultate demonstrează că ne aflăm pe drumul corect  spre un viitor fără fum”, spune Tommaso Di Giovanni. „Majoritatea investițiilor noastre sunt concentrate în Europa, ceea ce arată importanța acestei regiuni pentru noi. Am început transformarea unităților noastre de producție din Europa, iar acum 7 dintre cele 11 fabrici specializate în producerea tutunului pentru încălzire se află în UE, cele mai mari investiții fiind în fabricile din Otopeni (România) și Bologna (Italia)”, a mai spus Tommaso Di Giovanni.

Acesta a declarat că, în ultimii ani, PMI a investit aproximativ $12,5 miliarde în dezvoltarea și cercetarea produselor fără fum, urmând obiectivul de a dezvolta alternative mai puțin nocive la fumatul tradițional.

Vorbind despre reglementare, Di Giovanni remarcă faptul că disponibilitatea produselor fără fum și accesul  la informațiil despre acestea poate contribui la reducerea ratei fumatului. Un exemplu de politică eficientă este în Suedia, unde popularitatea snusului, un produs fără fum de uz oral, a transformat Suedia în țara cu cea mai mică incidență a cancerului pulmonar din Europa.

„Acolo unde produsele fără fum sunt interzise, iar țigările tradiționale domină piața, observăm mai puține schimbări pozitive în statisticile privind rata fumatului”, a conchis el. De exemplu, în Turcia, Olanda și Brazilia, unde vânzarea produselor fără fum este interzisă, rata fumatului a rămas practic neschimbată în ultimii ani.

În schimb, țările care asigură acces la alternative fundamentate științific, au înregistrat o scădere semnificativă a ratei fumatului. De exemplu, în Suedia, între 2014 și 2022, rata fumatului a scăzut cu 50%, în Noua Zeelandă cu 48%, în Japonia cu 33% și în Regatul Unit cu 29%.

„Acest lucru confirmă importanța inovațiilor și a unei reglementări echilibrate în atingerea obiectivelor de sănătate publică pentru reducerea fumatului”, subliniază Di Giovanni. El mai precizat că politica Suediei de a deveni o „țară fără fum” până în 2025 este un exemplu de strategie de succes în această direcție.

Vicepreședintele Comunicare Globală PMI a declarat că, având în vedere tendințele actuale, Philip Morris International continuă să-și dezvolte produsele fără fum, cu scopul de a oferi fumătorilor adulți o alternativă mai puțin nocivă.

Rezultatele din 2023 subliniază progresul companiei în implementarea strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului și confirmă angajamentul PMI către un viitor fără fum, ceea ce, într-un final, ar putea aduce schimbări semnificative în domeniul sănătății publice la nivel global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău