Criza din Ucraina riscă să pună pe brânci Moldova. Șeful diplomației UE: Suntem îngrijorați de această situație

01 Mart. 2022, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2022, 13:22 // Actual //  Lupu Eduard

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate Josep Borrell a avertizat că actuala criză din Ucraina se poate răspândi şi în alte regiuni, precum Balcanii de Vest, Georgia şi Republica Moldova, scrie BTA. Rusia nu se va opri în Ucraina, iar „Moldova este una dintre țările în care credem că presiunea rusă poate crește în zilele următoare”, a mai spus luni Borrell în cadrul conferinței de presă de după reuniunea miniștrilor de externe a statelor membre UE.

Invazia rusă din Ucraina a intensificat preocupările privind stabilitatea Balcanilor de Vest, regiune care încă poartă cicatricile celor mai recente războaie din Europa şi unde o parte din problemele legate de conflictul sângeros din anii 1990 au rămas nerezolvate.

Borrell a făcut afirmațiile în cadrul unei conferințe de presă în care oferea explicații referitoare la noul pachet european de asistenţă pentru Ucraina.

UE este îngrijorată pentru ce s-ar putea întâmpla în întreaga regiune. Influenţa rusă ar putea începe să opereze în state învecinate – în Republica Moldova, în Georgia – şi va influenţa de asemenea Balcanii de vest, a spus Borrell la conferinţa de presă.

El a subliniat că UE trebuie să fie extrem de precaută în ce priveşte impactul crizei ruso-ucrainene asupra Balcanilor de Vest şi să urmărească modul în care îşi coordonează statele candidate politica externă cu cea a blocului.

Borrell: „Întoarcem o pagină a istoriei Europei. Relațiile cu Rusia nu vor mai fi determinate de comerț”

„În total, cheltuielile noastre din domeniul apărării sunt de 4 ori mai mari decât cheltuielile de apărare ale Rusiei și egale cu cele ale Chinei”, a spus șeful diplomației UE în cadrul conferinței de luni. „Trebuie să cheltuim mai mult, dar, în general, trebuie să cheltuim mai bine.”

Despre efectele sancțiunilor asupra Europei, Borrell a spus: „Acest lucru va avea un preț. Sancțiunile vor avea reacții adverse, sancțiunile au un cost (…), dar trebuie să fim pregătiți să plătim acest preț acum pentru că, dacă nu, va trebui să plătim un preț mult mai mare pe viitor.”

„Întoarcem o pagină a istoriei integrării europene și, de asemenea, a istoriei Europei în perioada de după războaiele mondiale și de după Războiul Rece”, a mai spus Borrell. „Relațiile cu Rusia nu vor mai fi determinate de comerț, crezând că afacerile vor provoca o transformare politică a regimului [lui Putin].”

Despre conflictul cu Rusia, Borrell a spus: „Nu vrem să ne luptăm împotriva [poporului rus], vrem doar să apărăm Ucraina, în primul rând, și un mod de trai, apoi, față de agresiunea regimului lui Putin care este în antiteză cu valorile noastre și de aceea suntem alături de poporul ucrainean.”

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău