Criza din Ucraina riscă să pună pe brânci Moldova. Șeful diplomației UE: Suntem îngrijorați de această situație

01 Mart. 2022, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2022, 13:22 // Actual //  bani.md

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate Josep Borrell a avertizat că actuala criză din Ucraina se poate răspândi şi în alte regiuni, precum Balcanii de Vest, Georgia şi Republica Moldova, scrie BTA. Rusia nu se va opri în Ucraina, iar „Moldova este una dintre țările în care credem că presiunea rusă poate crește în zilele următoare”, a mai spus luni Borrell în cadrul conferinței de presă de după reuniunea miniștrilor de externe a statelor membre UE.

Invazia rusă din Ucraina a intensificat preocupările privind stabilitatea Balcanilor de Vest, regiune care încă poartă cicatricile celor mai recente războaie din Europa şi unde o parte din problemele legate de conflictul sângeros din anii 1990 au rămas nerezolvate.

Borrell a făcut afirmațiile în cadrul unei conferințe de presă în care oferea explicații referitoare la noul pachet european de asistenţă pentru Ucraina.

UE este îngrijorată pentru ce s-ar putea întâmpla în întreaga regiune. Influenţa rusă ar putea începe să opereze în state învecinate – în Republica Moldova, în Georgia – şi va influenţa de asemenea Balcanii de vest, a spus Borrell la conferinţa de presă.

El a subliniat că UE trebuie să fie extrem de precaută în ce priveşte impactul crizei ruso-ucrainene asupra Balcanilor de Vest şi să urmărească modul în care îşi coordonează statele candidate politica externă cu cea a blocului.

Borrell: „Întoarcem o pagină a istoriei Europei. Relațiile cu Rusia nu vor mai fi determinate de comerț”

„În total, cheltuielile noastre din domeniul apărării sunt de 4 ori mai mari decât cheltuielile de apărare ale Rusiei și egale cu cele ale Chinei”, a spus șeful diplomației UE în cadrul conferinței de luni. „Trebuie să cheltuim mai mult, dar, în general, trebuie să cheltuim mai bine.”

Despre efectele sancțiunilor asupra Europei, Borrell a spus: „Acest lucru va avea un preț. Sancțiunile vor avea reacții adverse, sancțiunile au un cost (…), dar trebuie să fim pregătiți să plătim acest preț acum pentru că, dacă nu, va trebui să plătim un preț mult mai mare pe viitor.”

„Întoarcem o pagină a istoriei integrării europene și, de asemenea, a istoriei Europei în perioada de după războaiele mondiale și de după Războiul Rece”, a mai spus Borrell. „Relațiile cu Rusia nu vor mai fi determinate de comerț, crezând că afacerile vor provoca o transformare politică a regimului [lui Putin].”

Despre conflictul cu Rusia, Borrell a spus: „Nu vrem să ne luptăm împotriva [poporului rus], vrem doar să apărăm Ucraina, în primul rând, și un mod de trai, apoi, față de agresiunea regimului lui Putin care este în antiteză cu valorile noastre și de aceea suntem alături de poporul ucrainean.”

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 09:28 // Actual //  Ursu Victor

Fostul deputat și actual membru al Consiliului Energocom, Alexandr Slusari, a lansat un atac dur la adresa guvernării PAS, criticând în special politicile economice din ultimii patru ani și gestionarea resurselor financiare ale statului. Într-o postare recentă, Slusari a evitat să comenteze direct demisia ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, argumentând că acesta reprezintă doar un simbol al unui eșec economic mai amplu.

Slusari susține că politicile economice promovate de guvernare au fost dezastruoase, ducând la stagnare economică și la un exod masiv al populației active. Potrivit acestuia, PIB-ul Republicii Moldova a înregistrat o creștere infimă de doar 0,7% într-un singur an, în timp ce în restul perioadei a fost în scădere. În paralel, deficitul Bugetului Asigurărilor Sociale a crescut de aproape două ori între 2021 și 2024, ajungând la 5 miliarde de lei, sumă acoperită din bugetul de stat.

Slusari mai subliniază că datoria de stat a atins 124 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din PIB. Deși această valoare nu este alarmantă în sine, problema reală este destinația fondurilor: „Banii au fost cheltuiți predominant pentru consum, fără a crea valoare adăugată”.

De asemenea, fostul parlamentar a criticat investițiile în infrastructura rurală, considerând că acestea nu sunt suficiente pentru a stopa depopularea satelor și declinul agriculturii: „Îngropați fierul inutil în pământ și faceți drumuri pe care va circula puțină lume”.

În final, Slusari pledează pentru o schimbare radicală de viziune economică, printr-un sprijin activ al activităților economice și al creării locurilor de muncă, inclusiv prin atragerea de fonduri europene destinate dezvoltării antreprenoriatului. El sugerează că statul ar trebui să devină co-investitor în sectoarele strategice, chiar dacă acest model contravine doctrinei liberale promovate de actuala guvernare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI