Criză economică în Venezuela: salariul minim a crescut, dar banii nu ajung nici pentru o cutie de ouă

07 Mai 2021, 10:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Mai 2021, 10:29 // Actual //  MD Bani

Guvernul venezuelean a anunţat o creştere a salariului minim de aproape 300%, dar această majorare nu este suficientă nici măcar pentru a cumpăra un kilogram de carne din cauza inflaţiei scăpate de sub control în ţara sud-americană.

„Intră în vigoare o creştere a salariului minim, la 7 milioane de bolivari”, adică 2,5 dolari, a declarat ministrul muncii, Eduardo Pinate, în faţa partizanilor guvernului socialist adunaţi cu ocazia zilei de 1 Mai, scrie Wall-Street.

Salariul minim lunar creşte astfel cu 288,8%. El este completat de un cupon alimentar de „3 milioane de bolivari” pentru un „venit minim de 10 milioane de bolivari”, potrivit ministrului.

Dar această creştere nu le permite venezuelenilor să îşi recupereze puterea de cumpărare, în timp ce ţara este în criză, cu o economie în recesiune de opt ani şi patru ani consecutivi de hiperinflaţie, care a atins aproape 3.000% în 2020.

Oamenii nu pot cumpăra nici măcar un kilogram de carne

Cu noul salariu minim nu se poate cumpăra un kilogram de carne, care costă 3,75 dolari într-o economie din ce în ce mai dolarizată. Nu este suficient nici pentru a cumpăra o cutie cu treizeci de ouă sau un kilogram de brânză, care costă 11 milioane de bolivari.

„Aceasta nu este cea mai bună veste pentru o zi de 1 Mai”, a reacţionat economistul César Aristimuno. „Cu siguranţă, va aduce o oarecare uşurare pentru mulţi venezueleni, dar, din păcate, ce vom vedea este o creştere a preţurilor”, a adăugat el.

Guvernul lui Nicolas Maduro, lovit de sancţiuni internaţionale, în special din partea Washingtonului care a încercat să-l răstoarne de la putere după contestata sa realegere în 2018, a renunţat să anunţe festivist creşterile salariale cum făcea predecesorul său Hugo Chavez (1999-2013).

Realitatea Live

16 Mai 2025, 10:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
16 Mai 2025, 10:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Ion Munteanu, actualul procuror general al Republicii Moldova a fost desemnat câștigătorul concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), se află în centrul unui scandal de proporții, care scoate la iveală acuzații grave privind complicitatea sa în mușamalizarea unor dosare penale legate de frauda bancară de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), cunoscută drept „furtul miliardului”.

Potrivit unei investigații publicate de BANI.MD, Munteanu a avut un rol-cheie în protejarea unei rețele criminale care a devalizat BEM prin utilizarea unor companii-fantomă controlate cu acte falsificate, inclusiv prin intermediul unui „boschetar” decedat în 2014 — Alexei Crăciun. Acesta a fost folosit fictiv ca administrator al companiilor Alexus Plus și Proacvacom, care au contractat credite în valoare totală de 2,9 milioane de euro de la BEM. Aceste împrumuturi nu au fost rambursate nici până astăzi.

Documentele arată că, în dosarul civil falsificat nr. 2-16139/2013, judecătoarea Iurie Țurcanu a emis o hotărâre care i-a atribuit lui Crăciun proprietatea asupra firmelor respective, în baza unor acte fictive. Acțiunile s-au desfășurat cu implicarea registratorului de stat Ala Dragomir și a mai multor membri ai unei rețele criminale organizate, printre care Eduard Tverdohleb, Ion Lambantu, Iurie Drozd, Alexei Gorincioi și Ilona Macari.

Deși încă din 2013–2015 existau dovezi clare privind frauda și identitatea adevăraților beneficiari, Ion Munteanu, în calitate de procuror de caz, nu a pornit urmărirea penală împotriva grupului, fapt ce a permis continuarea activității infracționale. Omul de afaceri Alexei Damaschin, parte prejudiciată în dosar, susține că prejudiciul total ajunge la peste 100 de milioane de lei.

Mai mult, potrivit procurorului Tatiana Nadulișneac, faptele rețelei formate din Tverdohleb, Lambantu și alții constituie escrocherie în proporții deosebit de mari, iar tergiversarea urmăririi penale ar fi împiedicat investigarea unui posibil omor premeditat — cel al lui Crăciun, folosit post-mortem în schemele frauduloase.

Ancheta scoate la iveală și legături cu compania Kelway Trading Limited din România, despre care se afirmă că transfera 10% din creditele neperformante către conturile unor înalți procurori, inclusiv foștii șefi Eduard Mașnic și Eduard Harunjen. Aceasta este suspectată că ar fi servit drept paravan pentru „plăți de loialitate” către procurori și deputați.

În noiembrie 2024, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a fost sesizat de Damaschin cu privire la presupusa inacțiune a lui Ion Munteanu, însă plângerea a fost respinsă, după un vot controversat: 4 membri au susținut-o, 6 s-au opus. Ulterior, în martie 2025, Curtea Supremă de Justiție a admis demararea procedurii de contencios administrativ pentru anularea deciziei CSP.

În ciuda acestui fundal grav, Ion Munteanu a câștigat recent concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea unui loc la Curtea Supremă de Justiție, acumulând cel mai mare punctaj — 76,5.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO