Criza energetică bate la ușă! Scenariile posibile după 16 decembrie, anunțate de Parlicov

16 Dec. 2024, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Dec. 2024, 11:08 // Actual //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a declarat că se așteaptă ca livrările de gaze naturale să continue într-o formă redusă în stânga Nistrului, dar avertizează că aceste volume ar putea fi insuficiente pentru producerea energiei electrice destinate malului drept al Nistrului.

„Eu sunt sigur că ei vor livra ceva gaze. Nu cred că vor renunța complet la livrările de metan. Cred că vor reduce volumele pentru a acoperi consumul social din stânga Nistrului, dar fără gaze suficiente pentru producția energiei electrice pentru malul drept. Mi se pare cel mai realist scenariu, Răspunsul îl vom afla după 16 decembrie când Gaprom trebuie să anunțe depsre rezervarea capacităților lunare de gaz”, a spus Parlicov într-un podcast de la Ziarul de Gardă.

Parlicov a spus că energia pe care o va procura Chișinăul cu siguranță va fi mai scumpă.

„Nimeni nu poate prezice care va fi prețul la energie pe piețele internaționale în Ungaria, România, Bulgaria, dacă brusc crește consumul și noi avem nevoie de energie electrică suplimentară”, a punctat Parlicov.

În prezent, Republica Moldova cumpără cea mai mare parte a energiei de la Cuciurgan la un preț de 66 USD per MWh. Or, în cazul în care vor fi sistate livrările de la Cuciurgan, Chișinăul se va trebui să cumpere energie de pe bursă, la un preț care este dublu. Iar estimările arată că în cazul unei eventuale achiziții de energie de pe piețele externe la un preț de aproximativ 150 de euro/MWh, tariful final pentru consumatori ar putea crește cu până la 50%. Aceasta ar însemna estimativ un tarif de aproximativ 3,50 lei/kWh, comparativ cu actualul tarif mediu de 2,50 lei/kWh.

Începând cu 1 ianuarie 2025, Ucraina va înceta tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, decizie care va avea un impact direct asupra Republicii Moldova. Principala problemă vizează centrala electrică de la Cuciurgan, care produce energie electrică utilizând gaz rusesc furnizat gratuit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!