Criza energetică bate la ușă! Scenariile posibile după 16 decembrie, anunțate de Parlicov

16 Dec. 2024, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Dec. 2024, 11:08 // Actual //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a declarat că se așteaptă ca livrările de gaze naturale să continue într-o formă redusă în stânga Nistrului, dar avertizează că aceste volume ar putea fi insuficiente pentru producerea energiei electrice destinate malului drept al Nistrului.

„Eu sunt sigur că ei vor livra ceva gaze. Nu cred că vor renunța complet la livrările de metan. Cred că vor reduce volumele pentru a acoperi consumul social din stânga Nistrului, dar fără gaze suficiente pentru producția energiei electrice pentru malul drept. Mi se pare cel mai realist scenariu, Răspunsul îl vom afla după 16 decembrie când Gaprom trebuie să anunțe depsre rezervarea capacităților lunare de gaz”, a spus Parlicov într-un podcast de la Ziarul de Gardă.

Parlicov a spus că energia pe care o va procura Chișinăul cu siguranță va fi mai scumpă.

„Nimeni nu poate prezice care va fi prețul la energie pe piețele internaționale în Ungaria, România, Bulgaria, dacă brusc crește consumul și noi avem nevoie de energie electrică suplimentară”, a punctat Parlicov.

În prezent, Republica Moldova cumpără cea mai mare parte a energiei de la Cuciurgan la un preț de 66 USD per MWh. Or, în cazul în care vor fi sistate livrările de la Cuciurgan, Chișinăul se va trebui să cumpere energie de pe bursă, la un preț care este dublu. Iar estimările arată că în cazul unei eventuale achiziții de energie de pe piețele externe la un preț de aproximativ 150 de euro/MWh, tariful final pentru consumatori ar putea crește cu până la 50%. Aceasta ar însemna estimativ un tarif de aproximativ 3,50 lei/kWh, comparativ cu actualul tarif mediu de 2,50 lei/kWh.

Începând cu 1 ianuarie 2025, Ucraina va înceta tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, decizie care va avea un impact direct asupra Republicii Moldova. Principala problemă vizează centrala electrică de la Cuciurgan, care produce energie electrică utilizând gaz rusesc furnizat gratuit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În 2024, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic nivel de producție a laptelui din ultimele șapte decenii și jumătate, arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță, prezentată vineri, 16 mai, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, realizată de IDIS „Viitorul”.

„Asistăm la un proces de dispariție a producției de lapte în gospodăriile populației. Fermele de bovine încep să își revină, dar nu pot compensa ritmul accelerat cu care moldovenii renunță la vacile de lapte. În consecință, Moldova a devenit dependentă de importuri”, a declarat Ioniță.

Potrivit datelor prezentate de economist, producția de lapte a scăzut de la: 1,5 milioane tone în 1990, la 232,9 mii tone în 2024, adică nivelul anilor 1950. Această scădere reflectă, în principal, retragerea gospodăriilor casnice din activitatea de creștere a vacilor, în timp ce fermele specializate reușesc doar parțial să compenseze pierderile.

Numărul total de vaci pentru lapte s-a redus de la 453 mii capete în 1985, la 63,1 mii capete în 2025, dintre care doar 10,5 mii se află în ferme, restul în gospodăriile individuale.

În 2024, 45% din valoarea pieței lactatelor este formată din produse de import, în creștere față de 18% în 2015. Dacă în acel an, din totalul de 2,6 miliarde lei, doar 500 milioane reprezentau importuri, în 2024 s-a ajuns la 5,7 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei – importuri, iar 3,2 miliarde lei – produse locale.

„Mai mult de jumătate din banii pe care îi cheltuim pe lactate se duc pe produse din import, dacă includem și adaosurile comerciale”, susține Veaceslav Ioniță.

Comparativ cu 2015, importurile de produse lactate au crescut de peste cinci ori în 2015: 26,9 milioane USD, în 2024: 141,3 milioane USD. Iar defalcările la 86,5 mil. USD – unt, brânzeturi și cașcaval, 31 mil. USD – lapte și smântână, 23,7 mil. USD – iaurt, chefir și alte produse fermentate
Peste 54% din aceste produse provin din Ucraina, restul din Polonia, Germania, Belarus, Italia și alte țări.

Consumul de cașcaval a crescut de la 0,4 kg/persoană/an în 2000, la 6,1 kg/persoană/an în 2024.
Totuși, Republica Moldova consumă cel mai puțin cașcaval pe cap de locuitor din Europa, unde media UE este de 20 kg/an/persoană.

În 2024, din cele 14,7 mii tone de cașcaval consumate, doar 3 mii tone au fost produse local, restul – importate.

„Avem o creștere rapidă a consumului de produse lactate, dar în loc ca această cerere să fie satisfăcută de producția locală, este acoperită aproape exclusiv din importuri”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO