Criză energetică în Moldova! UE nu poate satisface cerințele din orele de vârf

17 Dec. 2024, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Dec. 2024, 11:26 // Actual //  Ursu Victor

Capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum în orele de vârf, în cazul în care de la 1 ianuarie Centrala de la Cuciurgan nu va mai livra energie electrică pe malul drept al Nistrului. De asemenea, interconectarea cu rețeaua electrică din România este vulnerabilă la întreruperi, având în vedere că linia electrică Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei și este expusă riscurilor de atacuri asupra infrastructurii energetice, anunță Ministerul Energiei.

În Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgență, care a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost aprobată de Legislativ după ce săptămâna trecută prim-ministrul Dorin Recean a solicitat Parlamentului instituirea stării de urgență în Republica Moldova, ca urmare a necesității de a gestiona eficient situația energetică pe malul drept al Nistrului, precum și în contextul unei potențiale crize umanitare în regiunea transnistreană.

În acest context, autoritățile au definitivat măsurile de pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025 și de atenuare a impactului în caz de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom pe malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025.

Pentru malul drept au fost finalizate achizițiile de gaze naturale pentru întreg sezonul de iarnă, iar stocurile de gaze pentru începutul anului 2025 sunt estimate la aproximativ 110 milioane de metri cubi, suficient pentru a acoperi cerințele de consum și pentru a asigura un stoc de securitate necesar țării.

În ceea ce privește energia electrică, discuțiile dintre „Energocom” și companiile „Nuclearelectrica” și „OMV Petrom” sunt în curs pentru suplimentarea importurilor de energie electrică, iar autoritățile au consolidat eforturile pentru creșterea producției interne de energie. Asta înseamnă că, S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord” au raportat capacități de producție suplimentare pentru a asigura alimentarea continuă cu energie termică în municipiile Chișinău și Bălți. De asemenea, „Moldelectrica” a testat cu succes funcționarea în regim insular a liniilor de interconectare cu România și lucrează la majorarea capacității de import de energie electrică, în colaborare cu rețeaua europeană ENTSO-E.

În prezent, peste jumătate din necesarul de consum de energie electrică al malului drept al Nistrului este acoperit de MGRES, iar obligațiile contractuale centralei din stânga Nistrului sunt valabile până la sfârșitul lunii decembrie. Restul energiei electrice este produs de centralele termice și din contul surselor regenerabile de energie, dar și din import din România, în limita capacităților alocate de către ENTSO-E pentru blocul Ucraina-Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Dec. 2024, 17:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Dec. 2024, 17:19 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Bitcoin a atins nivelul de 108.000 dolari, fiind tranzacționat în prezent la 108.223 dolari, înregistrând o creștere de peste 2% în ultimele 24 de ore. Creșterea impresionantă de aproape 60% a avut loc de la alegerile prezidențiale, fiind alimentată în mare parte de sprijinul administrației Trump pentru criptomonede, inclusiv promisiunea președintelui ales de a crea rezerve strategice de Bitcoin. În plus, Trump l-a nominalizat pe susținătorul criptomonedelor, Paul Atkins, pentru a conduce Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC), înlocuindu-l pe actualul președinte, Gary Gensler, cunoscut pentru atitudinea sa ostilă față de activele digitale.

„Avem acum o administrație prietenoasă cu criptomonedele și Bitcoin-ul, iar discuțiile sunt în desfășurare pentru un tezaur de Bitcoin în SUA. De asemenea, regulile FASB [Financial Accounting Standards Board] permit acum companiilor să dețină Bitcoin pe bilanț fără penalități,” a afirmat James Lavish, partenerul principal al Bitcoin Opportunity Fund. „Acest lucru legitimează și mai mult Bitcoin-ul ca activ corporativ.”

În plus, MicroStrategy va fi inclusă în indicele Nasdaq 100 pe 23 decembrie, ceea ce a alimentat optimismul. Cu acest impuls în creștere, analiștii prognozează că Bitcoin ar putea ajunge între 150.000 și 200.000 de dolari până la sfârșitul anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală