Anul trecut contractul de livrare a gazelor a fost prelungit pe un an, până la 30 septembrie. Or, trebuie să fie clar pentru toată lumea, deciziile nu se iau la Gazprom, ci la Kremlin. Așa că ori te întâlnești cu Burmistrova ori cu Miller nu contează. Deciziile se iau în alte cabinete. Ăștia doi doar vociferează, în funcție de preferințele administrației de la Kremlin, interesele geopolitice, a explicat tergiversarea semnării contractului de livrare a gazelor, în cadrul emisiunii ”În Profunzime”, expertul în energetică, Sergiu Tofilat.
”Acum ce se întâmplă. În republica Moldova au fost alegeri parlamentare, puterea a fost preluată de un partid proeuropean, care nu are relații de vasalitate cu Federația Rusă. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în Republica Moldova. În anul 2015 Ucraina a decis să meargă pe calea vectorului european, iar prețul gazului a fost majorat de la 270 USD la 490 – absolut din motive politice. Este clar, Kremlinul vrea să pedepsească acele guvernări, care doresc o cale democratică”, a opinat Tofilat.
Potrivit lui, Kremlinul încearcă să submineze această guvernare, ca s-o decredibilizeze în fața populației.
Republica Moldova nu a reușit să semneze un contract de livrarea a gazelor cu Gazprom. Precedentul a fost prelungit până la 1 noiembrie. Săptămâna trecută autoritățile au instituit stare de alertă în sectorul energetic și au dispus eliberarea păcurei din rezerva de stat.
În prezent, Republica Moldova plătește 790 USD/mia de metri cubi de gaz. Or, Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.