„Fintech Moldova Conference 2021” va pune în discuție transformările digitale ale ecosistemului financiar

19 Oct. 2021, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 15:29 // Actual //  Lupu Eduard

Industria Fintech a devenit, fără doar și poate, noua realitate pentru ecosistemul financiar. Domeniul Fintech contribuie și la incluziunea financiară a milioane de oameni din întreaga lume, dar și a micilor companii, tot mai deschise pentru noile tehnologii, care, de altfel, au devenit „early adopters” ai schimbărilor.

În contextul transformărilor digitale ale sectorului financiar, la Chișinău se va desfășura „Fintech Moldova Conference 2021” – cel mai important eveniment anual dedicat acestei industrii. Conferința aflată la cea de-a treia ediție va avea loc pe 29 octombrie, în format hibrid, în incinta Castel MIMI. Evenimentul va întruni autoritățile responsabile pentru reglementarea domeniului, reprezentanți ai băncilor, startup-uri Fintech, precum și investitori din țară și de peste hotare.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL:Domeniul Fintech este unul cu mare potențial de dezvoltare în țara noastră, mai ales pentru că IT-ul accelerează procesele și schimbă paradigmele din sfera financiar-bancară. Tocmai de aceea, „Fintech Moldova Conference 2021” – eveniment dedicat acestei industrii, vine să consolideze platforma de comunicare dintre toate părțile implicate. Totodată, Fintech reprezintă o prioritate pentru proiectul TEKWILL prin care ne-am propus să consolidăm crearea unei platforme de dialog dintre actorii principali în domeniul Fintech, iar spre finalul lui 2021 ne propunem deschiderea unui FinTech Hub destinat inovațiilor în acest domeniu.”  

Giorgi Shagidze, CEO, MAIB: „Tehnologiile financiare și soluțiile bancare dezvoltate de echipe în timpul Hackathonului și Acceleratorului reprezintă o contribuție semnificativă la dezvoltarea sistemului bancar. Am fost plăcut surprinși de abilitățile tinerilor și de potențialul pe care îl pot aduce domeniul fintech. Unul dintre obiectivele MAIB este de a aduce mai multă inovație, digitalizare și inteligență la un loc, pentru a crea un ecosistem bancar. Obiectivul băncii, ca partener al Conferinței Fintech, este oportunitatea de a descoperi idei pentru dezvoltarea soluțiilor bancare, care să aducă clienților mai multe beneficii, siguranță și comoditate în utilizarea serviciilor și produselor bancare.”

Yuriy Batkhin, Vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerilor, Mastercard Ucraina şi Moldova:Tehnologiile financiare sunt astăzi unul dintre cei mai puternici catalizatori în transformarea digitală și dezvoltarea industriei financiare în general. În acest moment, 64% dintre consumatorii din lume utilizează deja soluții fintech, iar majoritatea băncilor (82%) intenționează să coopereze cu companiile fintech.

Deoarece, prioritar pentru Mastercard este introducerea inovațiilor in toate procesele, compania dezvoltă parteneriate cu mărci de top fintech. Suntem încrezuți, că tocmai interacțiunea bine coordonată a participanților la ecosistemul financiar contribuie la dezvoltarea afacerilor și a economiei. Suntem bucuroși să colaborăm cu principala platformă de discuții pentru industria fintech din Moldova și să dezvoltăm în continuare un dialog cu implicarea tuturor participanților la piață, oferind expertiza și sprijinul nostru tehnologic pentru implementarea de soluții fintech inovatoare, convenabile și sigure pentru utilizatori.”

Conferința își propune să aducă în prim plan tematici precum transformarea digitală a sectorului bancar și a creditării, viabilitatea emiterii monedelor digitale de către autoritățile monetare naționale (CBDC) și de finanțe descentralizate, măsurile de prevenire și combatere a spălării banilor, trendurile globale de dezvoltare a ecosistemului și schimbările digitale ale domeniului – un mix dintre finanțe, tehnologii și reglementări, care reformează lumea financiară mondială.

Pe lângă conținutul de calitate, cea de-a treia ediției a conferinței oferă oportunitatea de a face networking și de stabili conexiuni prețioase cu liderii și experții naționali și internaționali ai domeniului Fintech. Iar printre cei mai importanți speakeri și invitați se numără personalități în domeniu din Europa și din regiune.

Biletele pentru participarea la „Fintech Moldova Conference 2021” au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate aici.

Detaliile despre „Fintech Moldova Conference 2021” pot fi urmărite pe pagina web a evenimentului, dar și pe facebook.

„Fintech Moldova Conference 2021” se desfășoară cu suportul maib și Mastercard, este implementat de Fintech Moldova și Startup Moldova, susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, în cadrul Proiectului TEKWILL.

În acest an, evenimentul se bucură de un număr record de parteneri, printre care:

Parteneri Silver: Iute Credit Moldova, SIBS Romania, Fintech OS

Parteneri frecvenți: DAAC System Integrator, EFSE

Parteneri Bronze: Fagura, Salt Edge

Parteneri: Adastra Business Consulting, Gambit Digital, Moldmediacard, TietoEVRY

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău