Aproximativ 30.000 de ruși de vârstă activă mor anual din cauza virusului imunodeficienței umane (HIV), a declarat Vadim Pokrovski, director al Centrului Federal Metodologic pentru Prevenirea și Combaterea HIV/SIDA, subordonat Rospotrebnadzor, într-un interviu acordat TASS.
Conform acestuia, Rusia cheltuie în prezent aproximativ 70 de miliarde de ruble anual pentru tratamentul persoanelor infectate cu HIV, iar creșterea numărului de cazuri va necesita majorarea acestor cheltuieli. Pokrovski a subliniat că mortalitatea provocată de virus are un impact negativ și asupra economiei țării, care se confruntă deja cu un deficit acut de forță de muncă. „Dacă pierdem anual 30.000 de oameni tineri, apți de muncă, care ar mai putea lucra încă 20-30 de ani, suferim pierderi suplimentare importante”, a explicat acesta.
Pokrovski a recunoscut, de asemenea, existența unei probleme legate de tratamentul inadecvat sau întârziat al infecției cu HIV în Rusia. De-a lungul timpului, infecția a fost diagnosticată la 1,7 milioane de ruși, dintre care aproximativ 500.000 au decedat. Anterior, Pokrovski menționase că, în fiecare an, sunt înregistrate aproximativ 60.000 de noi cazuri de infectare în Rusia.
Conform platformei „Zdravresurs”, Ministerul Sănătății din Rusia a redus semnificativ, în 2023, achizițiile de teste pentru diagnosticarea HIV. Bugetul alocat acestora a fost de 2,88 miliarde de ruble, cu aproape 30% mai mic decât necesarul estimat.