Criza lovește din plin o mare putere: ”Străinii își scot banii din țară cât pot de repede”

04 Nov. 2023, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Nov. 2023, 10:44 // Actual //  Lupu Eduard

Multiplele crize din întreaga lume generate de războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, precum și de conflictul din Israel, produc unde de șoc în multe țări de pe glob.

Acum, anunțul făcut de o mare putere economică, China, consființește problemele sale legate de scăderea drastică a investițiilor străine directe în țară, cu 34% în septembrie 2023.

Investițiile străine directe (FDI) în China scad prin măsuri multiple, adăugând presiunea asupra Beijingului și a guvernelor locale, care încearcă să contracareze o încetinire economică din acest an, potrivit Financial Times.

Calculele bazate pe datele ministerului chinez al comerțului compilate de Wind arată că FDI au scăzut cu 34%, până la 72,8 miliarde de yuani (10 miliarde de dolari) de la an la an, în luna septembrie, cea mai mare scădere de când cifrele lunare au devenit disponibile în 2014.

Slăbiciunea FDI a făcut parte dintr-un marș constant de performanțe economice dezamăgitoare, de când China a ridicat restricțiile legate de pandemie la începutul anului. În timp ce FDI au crescut cu 15% în ianuarie față de anul precedent, au înregistrat scăderi procentuale de două cifre în fiecare lună din mai și până acum.
În termeni de renminbi (moneda chineză), fluxurile de până în prezent din datele Ministerului Comerțului din China rămân cu doar 8% mai mici decât ritmul record de anul trecut.

Dar datele privind balanța de plăți a țării dezvăluie, de asemenea, o imagine deteriorată a investițiilor străine. Obligațiile de investiții directe, un indicator al capitalului străin care intră în țară, au fost de 6,7 miliarde de dolari în al doilea trimestru, pe baza unei reajustări din septembrie a cifrelor anterioare, cea mai mică din orice trimestru din 2000 și în scădere de la 21 de miliarde de dolari în primele trei luni ale anului an.

Căderile recente contrastează cu boom-ul investițiilor străine de care s-a bucurat China în timpul pandemiei, chiar dacă țara era aproape închisă față de lumea exterioară. FDI au atins un record anual de 189 de miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor Ministerului Comerțului.

Firmele străine scot profitul din China
Cele mai recente date ale Ministerului Comerțului despre investițiile străine directe sunt disponibile numai în renminbi, după ce guvernul a încetat să mai publice cifrele lunare exprimate în dolari în august. De asemenea, a încetat să mai publice cifrele șomajului în rândul tinerilor în iulie.
Brad Setser, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe, a spus că datele sugerează că „companiile străine nu mai reinvestesc înapoi în China”. În schimb, a adăugat el, „își scot profiturile [lor] din țară cât de repede pot”.

Guvernele locale, sub presiunea unei crize imobiliare și a moștenirii suportării costurilor politicilor zero-Covid, i-au curtat pe directori străini când se întorc în China pentru prima dată în ultimii ani. Dar delegațiile de afaceri în vizită au păstrat un profil scăzut pe fundalul înrăutățirii relațiilor diplomatice cu SUA și apelurile occidentale de a „reduce riscul” lanțurilor de aprovizionare.

Regiunile chineze care au beneficiat istoric de investiții străine sunt acum forțate să caute finanțări alternative. Un producător din estul provinciei Jiangsu a declarat că companiile se bazează pe fonduri guvernamentale pentru a înlocui investitorii de peste mări.

Larry Hu, economist-șef pentru China la Macquarie, a sugerat că un factor major al scăderii FDI au fost ratele mai mari ale dobânzilor din SUA. Acest lucru a stimulat companiile americane să „recupereze” capitalul de lucru din China, a spus el. Ratele trezoreriei pe zece ani au atins săptămâna aceasta 5% pentru prima dată din 2007, în timp ce Beijingul a redus ratele de bază ale creditelor în ultimele luni.

„Randamentele din SUA continuă să crească, iar randamentele din China sunt plate”, a adăugat Hu. „Asta creează o oportunitate de arbitraj foarte mare”. Într-un raport de săptămâna aceasta, analiștii Goldman Sachs au subliniat preocupările cu privire la „fuga de capital”, notând „semnale conflictuale”. Datele Ministerului Comerțului au sugerat că scăderea fluxurilor de FDI s-a datorat în principal „ieșirii de câștiguri reinvestite”, au scris ei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 09:28 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la obiectivele naționale de dezvoltare ale Federației Ruse pentru perioada până în 2030”, în care a stabilit sarcini-cheie pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial.

Potrivit documentului, care este postat pe site-ul Kremlinului, în 6 ani Rusia ar trebui să ajungă pe locul patru în lume în ceea ce privește PIB, calculat după puterea de cumpărare paritate (PPP).

În aceeași perioadă, volumul investițiilor în economie ar trebui să crească cu 60% „datorită îmbunătățirii constante a climatului investițional”, exporturile non-resurse și non-energetice – cu două treimi, producția agricolă – cu 25% și exporturi – de 1,5 ori.

În contextul sancțiunilor, al izolării tehnologice și al militarizării tot mai mari a economiei, Rusia, conform decretului lui Putin, ar trebui să intre în primele 10 țări din lume ca volum de cercetare și dezvoltare științifică și în top 25 în utilizare. a roboților industriali.

În decret, Putin mai cere ca până în 2030 să apară în țară bunurile autohtone de înaltă tehnologie, iar cota lor de piață să crească de 1,5 ori. Putin cere creșterea valorii adăugate a sectorului fără resurse al economiei cu 40% și, dimpotrivă, reducerea ponderii mărfurilor importate pe rafturile magazinelor la 17%, cel mai scăzut nivel de pe vremea URSS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău