Crypto este un colac de salvarea pentru ruși. Ce spune Brian Armstrong, CEO Coinbase

04 Mart. 2022, 18:13
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
04 Mart. 2022, 18:13 // Au Bani //  MD Bani

CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, este de părere că unii ruși folosesc criptomonedele ca o modalitate de a continua după ce rubla s-a prăbușit.

În același timp, șeful Coinbase a declarat că nu vede un risc pentru oligarhii ruși care folosesc active digitale pentru a ocoli sancțiunile occidentale.

„Unii ruși obișnuiți folosesc cripty drept colac de salvare acum, când moneda lor s-a prăbușit. Mulți dintre ei probabil se opun la ceea ce face țara lor, iar o interdicție i-ar răni și pe ei”, a spus el într-o serie de tweet-uri.

Armstrong a spus că Coinbase nu va bloca în mod preventiv pe ruși să acceseze platforma sa. Dar dacă autoritățile americane decid să impună o interdicție, aceasta se va conforma, deoarece este o afacere reglementată de servicii financiare și trebuie să facă acest lucru, a adăugat el.

„Credem că toată lumea merită acces la serviciile financiare de bază”, a spus el.

Rubla a scăzut cu 30%, după ce SUA și aliații săi au introdus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei. În același timp, conform datelor oferite de Chainanalysis. De fapt, volumul a scăzut de la 70,7 milioane de dolari săptămâna trecută la 34,1 milioane de dolari, arată datele.

Și Armstrong a minimizat ideea că rușii bogați folosesc crypto pentru a evita sancțiunile – o preocupare ridicată de parlamentarii americani într-o scrisoare adresată Departamentului de Trezorerie săptămâna aceasta.

„Aceasta fiind spuse, nu credem că există un risc mare ca oligarhii ruși să folosească crypto pentru a evita sancțiunile”, a spus el. „Deoarece este un registru deschis, încercarea de a strecura o mulțime de bani prin crypto ar fi mai ușor de urmărit decât folosirea de numerar în dolari americani, artă, aur sau alte active”.

Blockchain-urile vizibile public permit oricui să urmărească mișcarea criptomonedelor, cum ar fi bitcoin și ethereum. Orice tranzacție semnificativă ar fi prinsă, făcând-o mai urmăribilă decât active precum numerarul sau aurul.

Armstrong a spus că Coinbase va continua să lucreze cu autoritățile și va lua orice măsuri suplimentare necesare în legătură cu sancțiunile.

Amintim că, Binance blochează accesul deținătorilor de conturi ruși vizați de sancțiuni internaționale, dar nici nu îi va împiedica pe toți rușii să acceseze platforma sa, a declarat miercuri CEO-ul Changpeng Zhao.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Bursa rusă trece prin cel mai dur episod din ultimii doi ani și jumătate, după ce președintele american Donald Trump a anunțat cele mai drastice tarife comerciale din ultimul secol, iar țările OPEC+ au decis o creștere neașteptată a producției de petrol, declanșând o prăbușire a prețurilor la energie.

Potrivit datelor Bursei de la Moscova, citate de finamrket.ru, capitalizarea totală a pieței a scăzut cu 2 trilioane de ruble în doar două zile — de la 55,04 trilioane miercuri, la 53,02 trilioane vineri. Indicele MOEX, care include cele mai mari 43 de companii listate, a pierdut 8,05% în această săptămână, marcând cel mai slab rezultat de la mobilizarea parțială din septembrie 2022.

Marile pierderi de vineri:

Sberbank: –5,2%
Gazprom: –4,9%
VTB: –6%
Rosneft: –3,9%
Lukoil: –4,6%
Mechel: –7,2%
Aeroflot: –4,8%
Novatek: –5,4%

„Asistăm la declanșarea unui criză majoră în direct”, a declarat Evgheni Kogan, investitor și profesor la Școala Superioară de Economie. Potrivit acestuia, tarifele impuse de Trump schimbă radical regulile comerțului global, iar banca JPMorgan estimează o probabilitate de 60% a unei noi recesiuni globale, a treia de la începutul secolului.

În același timp, petrolul Brent s-a prăbușit cu 12%, atingând un minim de 64,06 dolari pe baril — cel mai jos nivel din aprilie 2021. Cotațiile cuprului au scăzut cu 11%, iar bursele din SUA și Europa au înregistrat pierderi de 5% în două zile consecutive. Situația s-a agravat după ce China a anunțat tarife de represalii de 34% pe toate bunurile americane.

Pentru Rusia, aceste evoluții anunță scăderea veniturilor din exporturi, scumpirea importurilor și o nouă spirală inflaționistă, avertizează Elena Kojuhova, analistă la Veles Capital.

Evgheni Kogan spune că bugetul federal va fi pus sub presiune, iar deprecierea rublei este doar o chestiune de timp. „Un progres în negocierile de pace (cu Ucraina) ar putea calma piețele, dar deocamdată nu există semne în această direcție.”

O recentă vizită a șefului Fondului Rus de Investiții Directe (RFPI), Kirill Dmitriev, la Washington, nu a adus niciun rezultat notabil. Secretarul de stat american Marco Rubio a transmis că „ceasul ticăie” și că SUA nu vor mai aștepta luni de zile, ci doar săptămâni, pentru concesii din partea Moscovei.

Între timp, de la lansarea negocierilor ruso-americane în februarie, Gazprom a pierdut 30% din valoare, Norilsk Nickel –25%, iar Rosneft –28%. Investitorii se tem că pe piață a început deja un val de marjin-call-uri, ceea ce ar putea declanșa o vânzare forțată în lanț.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!