Cum a devenit o țară paradisul Rusiei: Miliarde de dolari și euro au părăsit Occidentul, fentând sancțiunile

26 Aug. 2022, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Aug. 2022, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu începerea invaziei Ucrainei ordonate de Vladimir Putin și impunerea sancțiunilor economice de către Occident Moscovei, oligarhii bogați din Rusia au început să-și mute banii și afacerilor din Vest spre alte state.

Astfel, sume uriașe de miliarde de dolari și euro s-au transferat în Emiratele Arabe Unite (EAU), care a devenit un fel de paradis pentru ruși, pentru a ocoli embargoul internațional.

Rușii bogați au cumpărat proprietăți, și-au mutat afacerile și au tranzacționat criptomonede în EAU, care și-a valorificat statutul de centru financiar global, potrivit Al Araby.

La începutul războiului din Ucraina, EAU s-au abținut la vot, la ONU, în cadrul Consiliului de Securitate, pentru a condamna ”operațiunea militară specială” a Rusiei. Apoi, săptămâni mai târziu, Emiratele s-au abținut la un alt vot la ONU, pentru o rezoluție care suspenda Rusia din Consiliul pentru drepturile omului.

Dar, mai important, Abu Dhabi s-a angajat să ajute Rusia să depășească sancțiunile occidentale. Aglomerarea rușilor la Dubai a însemnat că miliarde de dolari și euro, potențial sancționabili au fost transferate în Emirat.

Oamenii de afaceri și antreprenorii din Rusia au căutat să-și mute afacerile la Dubai pentru a putea beneficia de statutul său global ca centru financiar cheie. Astfel, rușii bogați, oligarhii, au depus cereri pentru a obține așa-zisa ”viză de aur” din Emiratele Arabe Unite, care le permite solicitanților să obțină rezidența pe termen lung în țară, cu condiția să investească 10 milioane de dirhami (230.000 de lire sterline) într-o companie locală sau într-un fond de investiții.

Piața imobiliară din Emirate a fost un alt punct cheie al fondurilor rusești, provocând un adevărat boom pe o piață care și-a revenit cu greu după pandemia de COVID-19. De asemenea, EAU speră să devină un hub industrial pentru unele firme rusești, care se luptă să acceseze piața globală financiară și economică din cauza sancțiunilor occidentale, care ar genera fluxuri de capital semnificative.

Iahturile de lux ale oligarhilor ruși au acostat la Dubai, iar avioanele private ale acestora sunt înșirate pe aeroporturile din Emirate. Mai mulți ruși sunt, de asemenea, interesați de turism, deoarece nu pot merge în prea multe locuri din lume, din cauza sancțiunilor.

Valeria Scuto, analist la firma de consultanță Sibylline din Londra a spus că rușii profită de reglementările indulgente din Emirate privind transparența financiară și secretul datelor, cu privire la fluxurile de capital.

Emiratele au devenit un adevărat paradis financiar pentru Rusia, la concurență cu alte țări precum Turcia, Iranul și Egiptul, care încearcă să atragă banii oligarhilor bogați.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău