Cum a devenit o țară paradisul Rusiei: Miliarde de dolari și euro au părăsit Occidentul, fentând sancțiunile

26 Aug. 2022, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Aug. 2022, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu începerea invaziei Ucrainei ordonate de Vladimir Putin și impunerea sancțiunilor economice de către Occident Moscovei, oligarhii bogați din Rusia au început să-și mute banii și afacerilor din Vest spre alte state.

Astfel, sume uriașe de miliarde de dolari și euro s-au transferat în Emiratele Arabe Unite (EAU), care a devenit un fel de paradis pentru ruși, pentru a ocoli embargoul internațional.

Rușii bogați au cumpărat proprietăți, și-au mutat afacerile și au tranzacționat criptomonede în EAU, care și-a valorificat statutul de centru financiar global, potrivit Al Araby.

La începutul războiului din Ucraina, EAU s-au abținut la vot, la ONU, în cadrul Consiliului de Securitate, pentru a condamna ”operațiunea militară specială” a Rusiei. Apoi, săptămâni mai târziu, Emiratele s-au abținut la un alt vot la ONU, pentru o rezoluție care suspenda Rusia din Consiliul pentru drepturile omului.

Dar, mai important, Abu Dhabi s-a angajat să ajute Rusia să depășească sancțiunile occidentale. Aglomerarea rușilor la Dubai a însemnat că miliarde de dolari și euro, potențial sancționabili au fost transferate în Emirat.

Oamenii de afaceri și antreprenorii din Rusia au căutat să-și mute afacerile la Dubai pentru a putea beneficia de statutul său global ca centru financiar cheie. Astfel, rușii bogați, oligarhii, au depus cereri pentru a obține așa-zisa ”viză de aur” din Emiratele Arabe Unite, care le permite solicitanților să obțină rezidența pe termen lung în țară, cu condiția să investească 10 milioane de dirhami (230.000 de lire sterline) într-o companie locală sau într-un fond de investiții.

Piața imobiliară din Emirate a fost un alt punct cheie al fondurilor rusești, provocând un adevărat boom pe o piață care și-a revenit cu greu după pandemia de COVID-19. De asemenea, EAU speră să devină un hub industrial pentru unele firme rusești, care se luptă să acceseze piața globală financiară și economică din cauza sancțiunilor occidentale, care ar genera fluxuri de capital semnificative.

Iahturile de lux ale oligarhilor ruși au acostat la Dubai, iar avioanele private ale acestora sunt înșirate pe aeroporturile din Emirate. Mai mulți ruși sunt, de asemenea, interesați de turism, deoarece nu pot merge în prea multe locuri din lume, din cauza sancțiunilor.

Valeria Scuto, analist la firma de consultanță Sibylline din Londra a spus că rușii profită de reglementările indulgente din Emirate privind transparența financiară și secretul datelor, cu privire la fluxurile de capital.

Emiratele au devenit un adevărat paradis financiar pentru Rusia, la concurență cu alte țări precum Turcia, Iranul și Egiptul, care încearcă să atragă banii oligarhilor bogați.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre a anunțat că acordă 50 de milioane de euro Republicii Moldova pentru implementarea reformelor în procesul de aderare la UE.

Republica Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generate de războiul din Ucraina.

Oslo a fost aprobat programul Nansen de sprijin pentru Ucraina și Moldova pentru o perioadă de cinci ani și prevede ajutor non-militar și umanitar pentru redresarea consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău