Cum a fost „orbit” Putin. Șeful MI5 explică lovitura supremă primită de Kremlin

17 Nov. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Europa l-a lăsat pe Vladimir Putin fără cele mai importante mijloace de luptă folosite în Europa. Șeful MI5 a detaliat culisele unei operațiuni care l-a lăsat pe liderul de la Kremlin fără 400 dintre cei mai importanți pioni ai săi.

Șeful spionilor din Marea Britanie (MI5) a declarat că rețeaua de spionaj a Rusiei din Europa s-a deteriorat în urma expulzărilor în masă a peste 400 de spioni ruși. Capacitatea Rusiei de a spiona în Europa a primit „cea mai importantă lovitură strategică” din istoria recentă. Expulzarea în masă a peste 400 de spioni ruși din Europa în urma războiului din Ucraina a afectat profund capacitatea Rusiei de a lansa operațiuni ascunse pe continent, a declarat, miercuri, șeful serviciilor de informații interne al Regatului Unit.

Ken McCallum, directorul general al MI5, într-un discurs anual în care a prezentat amenințările la adresa Regatului Unit, a declarat că în acest an au fost expulzați din Europa 600 de oficiali ruși, dintre care 400 au fost clasificați de agenția sa ca fiind spioni.

Spionajul rusesc în Europa a primit „cea mai semnificativă lovitură strategică” din istoria recentă

„Am continuat să muncim intens pentru a face din Marea Britanie cel mai dificil mediu de operare posibil pentru acțiunile secrete rusești”, a spus Ken McCallum.

„În cazul Regatului Unit, de la expulzarea a 23 de spioni ruși care se prezentau drept diplomați, am respins peste 100 de cereri de vize diplomatice din motive de securitate națională. Ideea este că Marea Britanie se pregătește pentru agresiunea rusă în anii următori”, a subliniat şeful spionilor din Marea Britanie.

În comentariile de după discurs, McCallum a numit expulzările „o adâncitură foarte, foarte mare în apelul rușilor privind poziționarea în Europa”, adăugând că datele despre agenți au fost partajate între aliații europeni, astfel încât „nu este ușor pentru ruși să transfere” un spion „expulzat din țara A în țara D”.

McCallum avertizează cu privire la terorism, care rămâne o amenințare

El a adăugat: „Sper că ceea ce va continua să fie adevărat este că un volum foarte mare de talente rusești de informații instruite și experimentate, dacă pot folosi acest termen, va fi mult mai puțin util și în majoritatea celorlalte părți ale lumii pentru mulți ani de acum încolo.”

În discursul său a vorbit şi despre amenințarea tot mai mare din partea iranienilor, inclusiv despre „dorinţa de a răpi sau ucide rezidenți britanici care sunt văzuți ca dușmani ai regimului”, a spus McCallum.

Ken McCallum a dezvăluit, de asemenea, că au existat 10 „astfel de amenințări potențiale” doar în Marea Britanie din ianuarie. Şeful spionilor britanici a mai subliniat că Iranul este „gata să ia măsuri nesăbuite”, numindu-l un „adversar sofisticat”, relatează CNN.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău