Cum arată una dintre cele mai exotice insule din Europa? O găseşti greu pe hartă, dar odată ajuns nu vrei să mai pleci

11 Ian. 2022, 15:34
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
11 Ian. 2022, 15:34 // Slider //  MD Bani

Cum te uiţi pe harta lumii, undeva la jumătatea distanţei dintre Europa şi America de Nord, deşi cumva mai aproape de Bătrânul Continent, se află o salbă de nouă insule ce formează arhipelagul Azore. Dacă nu eşti atent şi nu ştii exact ce cauţi, cel mai probabil o să le treci cu vederea, atât sunt de mici în economia lucrurilor. Cunoscătorii şi călătorii cu ştate vechi ştiu însă că aceste petice de pământ aruncate în mijlocul Oceanului Atlantic nu doar că nu trebuie trecute cu vederea, dar au o frumuseţe magnetică, ce te face să îţi doreşti să revii până le descoperi pe fiecare în parte sau până le dezbraci de toate secretele.

Insulele Azore sunt un grup de insule portugheze situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.500 km de Lisabona și 3.900 km de coasta de est a Americii de Nord. Arhipelagul este împrăștiat pe o zonă a paralelei care trece prin Lisabona, dându-i un climat moderat, cu oscilații anuale de umiditate.

Arhipelagul Azore este aproape invizibil pe harta lumii, însă odată ce te apropii de el îţi dai seama că nu îl poţi cuprinde într-o călătorie decât dacă ai luxul timpului şi prin asta mă refer la câteva săptămâni bune, dacă nu chiar luni. Sunt nouă şi sunt mici, însă aceste insule sunt fiecare în parte o lume în sine. Una este cunoscută ca insula orhideelor, o alta ca fiind un paradis pentru pasionaţii de vinuri, o a treia găzduieşte cele mai spectaculoase cascade, iar lista poate continua cu vârfuri semeţe şi oraşe patrimoniu UNESCO, scrie ZF.

Cea mai mare, cea mai cunoscută, cea mai populată dintre toate este Sao Miguel, capitala arhi­pelagului – Ponta Delgada – fiind găzduită pe această insulă unde poposesc cei mai mulţi vizita­tori străini.

Sao Miguel are câte puţin aproape din toate, dar nu stă chiar bine la producţia de vin. De asemenea, este apreciată pentru imaginea clasică a lacurilor Sete Cidade. Este iconică şi chiar dacă pare greu de crezut că toate tonurile alea de verde şi albastru sunt reale, parcă vrei să te convingi chiar tu că natura e mai tare ca orice Photoshop. Şi bineînţeles că e!

Cei mai mulţi aleg să viziteze Sao Miguel în patru zile. Probabil că dacă te grăbeşti, ai timp să vezi multe. Însă, cu cât ai mai multe zile, cu atât le poţi face mai pe îndelete. De multe ori, drumurile din Sao Miguel sunt o destinaţie în sine, chiar şi dacă mergi fără o ţintă anume în minte. Totuşi, e greu să nu ai o ţintă când sunt atât de multe locuri de văzut. În Azore, spre exemplu, sunt singurele două plantaţii industriale de ceai din Europa – Gorreana şi Cha Porto Formoso -, construite ca două labirinte unde plimbarea devine o joacă.

Plimbarea e activitatea de bază în Sao Miguel, fie că mergi către un lac, pe o plajă ori într-un parc, fie către o cascadă (una dintre multele) – Salto do Cabrito, Salto do Farinha, cele din parcul Ribeira dos Caldeiroes sau cea de la capătul parcului Caldeira Velha presărat cu izvoare termale unde oamenii vin să se înmoaie în apele cu proprietăţi curative. Izvoare similare sunt şi la Poca Dona Beija, unde, în zilele bune, oamenii stau la coadă cu orele, dar şi la Terra Nostra Botanic Gardens, unde, după cum îi spune şi numele, ai şi avantajul unei grădini botanice luxuriante. Aici te poţi pierde sute de minute fără să simţi trecerea timpului. Complexul include şi un hotel de cinci stele ce cuprinde şi un restaurant de fine dining şi o cafenea, care e, de fapt, mai degrabă, un bar de tapas. Cea mai bună mâncare însă se zice că e la Tony’s, Caldeiras & Vulcoes, doar şi pentru că aici găseşti preparate tradiţionale precum cozido das Furnas – o tocană de carne gătită în gheizerele din apropiere, oalele fiind înghiţite de pământul fierbinte timp de 6-8 sau chiar 12 ore.

Gheizerele sunt la Fumarolas, pe malul lacului Lagoa das Furnas, al treilea cel mai popular de pe insulă după Sete Cidades şi do Fogo.

E un fel de Prâslea din poveste, nici la fel de frumos, nici la fel de spectaculoasă priveliştea – pe care cel mai bine o poţi admira de la Pico do Ferro Viewpoint -, nici la fel colorat.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO