Cum încearcă Putin să le ia din mână ucrainenilor cea mai puternică armă

08 Iun. 2022, 23:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 23:38 // Actual //  bani.md

Cele mai recente știri de pe frontul de est duc la pesimism atât în Ucraina, cât și în străinătate. Totuși, demonstrația de forță a Rusiei la Severodonețk este orientativă, nimic mai mult decât o altă „operațiune specială” a lui Putin, doar că de data aceasta este îndreptată împotriva a ceea ce racheta rusă nu poate distruge – voința. Frederick Kagan de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Ucraina are toate șansele de a câștiga dacă supraviețuiește psihologic, scrie The Time.

Putin pariază acum că armata rusă va putea rupe voința colectivă nu numai a Ucrainei, ci și a partenerilor occidentali deja obosiți de război. Acea „vinaigretă” militară, care a reușit să se concentreze în estul Ucrainei, încet, cu pierderi uriașe, înaintează prin ruinele orașelor ucrainene distruse până la pământ de artilerie. Forțele ucrainene se retrag cu înțelepciune pentru a salva viețile soldaților, dar cu prețul propriului spirit de luptă și al dorinței de a continua lupta.
Prin urmare, atât în rândurile armatei, cât și în societate, există îndoieli cu privire la posibilul succes al Ucrainei. Acest lucru se întâmplă și pe fundalul unei întârzieri în furnizarea ajutorului occidental și al refuzului Statelor Unite și al altor țări de a furniza tipurile de arme necesare. În plus, în Occident se aud propuneri ca Ucraina să facă concesii.

„Toate acestea sunt exact de ce are nevoie Putin. El nu poate învinge Ucraina militar atâta timp cât ucrainenii păstrează voința de luptă și Occidentul îi sprijină. Prin urmare, el atacă voința ambilor, forțându-și trupele să lanseze cea mai brutală ofensivă în acest sens. Putin deține, de asemenea, ostatice principalele exporturi ale Ucrainei de alimente și combustibili, sperând să impună Occidentului costuri suficient de mari pentru a-l convinge să abandoneze Kievul”, a spus Frederick Kagan.

Prin urmare, nu trebuie să fii orbit de mirajul succesului armatei ruse în regiunea Lugansk. Un specialist ISW scrie că această ofensivă este „un pariu disperat al unui dictator care pariază pe ultima forță de luptă ofensivă pe care o poate reuni, sperând să înfrângă voința inamicilor săi de a continua să lupte ”.
După „bătălia pentru Donbass” Rusia nu va mai putea organiza aceeași ofensivă puternică în altă direcție, din mai multe motive obiective. Și anume, lipsa rezervelor de forțe instruite, resursele tehnice au fost epuizate semnificativ, iar restaurarea necesită timp și starea morală și psihologică scăzută a propriilor trupe.

Prin urmare, după ce au rezistat acestei lovituri, ucrainenii vor putea lansa o contraofensivă și vor recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

Dar pentru aceasta este necesar ca ucrainenii să păstreze trează voința de a lupta a partenerilor internaționali.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO