Cum încearcă Ungaria să-şi repornească economia şi să aducă bani la buget cu şantiere de infrastructură

07 Iul. 2024, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2024, 10:58 // Actual //  bani.md

**Ungaria Investiții Majore în Infrastructură pentru Creșterea Veniturilor Statului**

**Budapesta, 7 iulie 2024** – Ministrul maghiar al transporturilor, János Lázár, a subliniat importanța infrastructurii rutiere pentru economia Ungariei, afirmând că dezvoltarea autostrăzilor și drumurilor rapide este crucială pentru creșterea veniturilor statului. „Cu cât sunt mai multe autostrăzi și drumuri rapide, cu atât mai mulți bani face statul,” a declarat Lázár. În prezent, guvernul colectează 1,5 miliarde de euro anual din taxe de drum, dar obiectivul este dublarea acestor încasări.

Ungaria, situată pe axa vest-est a Europei, joacă un rol esențial în transportul continental, motiv pentru care investițiile în infrastructură sunt esențiale, a explicat Lázár. Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul construcțiilor, din cauza măsurilor de austeritate și a suspendării accesului la fonduri europene, ceea ce a dus la stagnarea activității pe 300 de șantiere și la recesiune economică. Cu toate acestea, anul 2024 promite să fie diferit, cu fiecare minister prezentând planuri de investiții pe zece ani.

Planul Ministerului Transporturilor include un program extins de dezvoltare a infrastructurii rutiere și investiții de miliarde de euro în modernizarea căilor ferate. Lázár a asigurat că rețeaua feroviară maghiară, cu restricții de viteză pe 3.000-3.500 km din cei 6.000 km, va fi modernizată. „Suntem în discuții cu băncile de investiții europene pentru a contracta împrumuturi și a cheltui miliarde de euro în următorii patru ani pentru modernizarea căilor ferate,” a spus ministrul.

Ungaria se mândrește cu autostrăzile sale, care atrag fabrici și investiții străine, însă degradarea infrastructurii feroviare devine o problemă tot mai acută. Cu peste 80 km de cale ferată la 1.000 km², Ungaria este pe locul doi în regiune la densitatea rețelei feroviare, după Cehia. Polonia și România urmează cu densități mai mici, influențate de factori geografici.

În ceea ce privește electrificarea căilor ferate, Ungaria are un grad de electrificare de 41%, similar cu cel al României (38%), dar mai mic decât cel al Poloniei (63%) și Bulgariei (74%). Proiectele de modernizare feroviară din Ungaria includ construirea unei centuri feroviare în jurul Budapestei și conectarea aeroportului capitalei cu trenuri de mare viteză, în cooperare cu China.

Ungaria are o strategie ambițioasă pentru producția de material rulant feroviar până în 2030, având nevoie de 100.000 de locuri noi de muncă și creșterea capacității de transport de marfă la 70 de milioane de tone anual. De asemenea, proiectele includ dezvoltarea transportului feroviar suburban în jurul Budapestei și extinderea rețelei de tramvaie-trenuri în sudul țării.

Polonia și alte țări din regiune, precum Ucraina, investesc și ele masiv în modernizarea infrastructurii feroviare, fiecare având strategii naționale pe termen lung pentru dezvoltarea acestui sector crucial pentru mobilitatea și economia lor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ