Cum moare o bancă. Studiu de caz Silicon Valley Bank

13 Mart. 2023, 10:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2023, 10:14 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca din Silicon Valley Bank California a fost închisă de autoritățile de reglementare vineri și pusă sub controlul Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Viteza dispariției SVB a fost uriașă. Marți, CEO-ul SVB, Greg Becker era la o conferință cu investitori, răspunzând la întrebări despre cum își petrece timpul liber. Câteva zile mai târziu, banca pe care o conducea se prăbușea, scrie hotnews.ro.

SVB a fost unul din marii beneficiari al boom-ului din Silicon Valley din ultimii câțiva ani

Dar semințele dispariției SVB au fost plantate încă de acum doi ani, din 2021, spune Marc Rubinsteinun expert în piețe financiare.

SVB a fost unul din marii beneficiari al boom-ului din Silicon Valley din ultimii câțiva ani. Pe măsură ce capitaluri uriașe de risc au fost plasate în startup-urile finanțate de SVB, miliarde de dolari au intrat ca depozite la SVB.

Banca stătea pe un munte de cash – de la 102 miliarde dolari a ajuns la depozite de 189 miliarde dolari. Banii ăștia trebuiau plasați undeva.

Căutând randament într-o eră a ratelor dobânzilor ultra-scăzute, banca a investit într-un portofoliu de 120 de miliarde de dolari de titluri de valoare, dintre care 91 de miliarde de dolari în obligațiuni ipotecare cu rată fixă, cu o rată medie a dobânzii de doar 1,64%, blocând numerarul pentru mai bine de un deceniu și expunându-se la pierderi în cazul în care ratele dobânzilor creșteau rapid.

Cum exact asta s-a întâmplat cu dobânzile începând de anul trecut, valoarea portofoliului a scăzut cu 15 miliarde de dolari, o sumă aproape egală cu întreg capitalul SVB. Cleștele începuse să se strângă. Dacă ar fi vândut din obligațiuni, banca risca să devină insolvabilă.

Era ca în dilema prizonierului: fiecare investitor știa că e în siguranță dacă nu-și retrage banii cu condiția ca și ceilalți să procedeze la fel

În martie 2023, circa 40 de directori financiari din diferite grupuri tehnologice s-au adunat în stațiunea de schi Utah, Deer Valley, pentru summit-ul anual găzduit chiar de Silicon Valley Bank. La nici o săptămână, o parte din directori schimbau mesaje despre cât de oportun este să-și mai păstreze banii la SVB, scrie FT.

Potrivit sursei citate, banca tocmai ce vânduse titluri de 20 de miliarde de dolari (vânzare în pierdere, dar necesară pentru nevoia de cash) pentru a atenua scăderea abruptă a depozitelor, atrăgând astfel atenția investitorilor asupra vulnerabilităților din bilanț. Era ca în dilema prizonierului: fiecare investitor știa că e în siguranță dacă nu-și retrage banii cu condiția ca și ceilalți să procedeze la fel. Numai că fiecare și-a salvat cum a putut pielea: cei mai mulți și-au retras depozitele și le-au mutat la JP Morgan, HSBC sau la alte bănci. Totul s-a petrecut în câteva zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Clienții au inițiat retrageri de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi – un sfert din totalul depozitelor băncii – și aceasta nu a mai putut face față solicitărilor

Vineri, banca era prăbușită. Clienții au inițiat retrageri de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi – un sfert din totalul depozitelor băncii – și aceasta nu a mai putut face față solicitărilor. Federal Deposit Insurance Corporation – autoritatea de reglementare bancară din SUA care garantează depozite de până la 250.000 de dolari – s-a mutat la sediul băncii din Santa Clara, California, a declarat-o insolvabilă și a preluat controlul.

CEO-ul băncii a încercat să aranjeze o ofertă publică de acțiuni ale băncii prin Goldman Sachs, iar General Atlantic s-a angajat să cumpere acțiuni de 500 de milioane de dolari. Asta se întâmpla miercuri seara. Joi însă tranzacția picase.

„Problema de la Silicon Valley Bank este agravată de baza de clienți relativ concentrată. La sfârșitul anului 2022, banca avea 37.466. deponenți, fiecare deținând peste 250.000 USD per cont. Excelent când afacerile sunt în plină expansiune, dar groaznic atunci când piața se contractă”, spune Rubinstein.

Decizia SVB de a vinde titlurile a semnalat în piață că banca nu mai are cash. Marii investitori, cum e fondul lui Peter Thiel, sfătuiau deja companiile să-și retragă banii de la SVB. Becker, într-o serie de întâlniri cu clienții și investitorii SVB, le spunea acestora să nu intre în panică. Era însă prea târziu.

SVB Financial Group, care se concentrează pe startupurile din domeniul tehnologiei, a suferit cel mai mare colaps de la criza financiară din 2008, zguduind pieţele globale, provocând scăderea acţiunilor şi lăsând fondatorii de firme din sectorul tehnologiei nesiguri că îşi vor putea plăti personalul. Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat că va organiza luni o şedinţă cu uşile închise a consiliului guvernatorilor, conform procedurilor accelerate, transmite Reuters. Banca centrală nu a oferit alte detalii, dar anunţul vine după prăbuşirea de vineri a Silicon Valley Bank, care este cel mai mare eşec al unei bănci de la criza financiară din 2008.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO