Cum poate fi învins Putin. Metodă infailibilă care salvează și planeta

31 Mart. 2022, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2022, 08:39 // Actual //  bani.md

Deși este practic imposibil de prezis cum se va încheia războiul din Ucraina, totuși există o șansă ca Statele Unite și aliații din Europa să nu irosească această criză. Confruntarea cu un dictator de talia lui Putin, a cărui putere se datorează bogăției petroliere, poate fi tranșată categoric și ireversibil prin încetarea dependenței Vestului de resursele Rusiei și trecerea la o energie regenerabilă.

Conflagrația declanșată de Putin în Ucraina ”trebuie să fie ultimul război în care SUA și aliații săi finanțează ambele părți”, susține analistul Thomas Friedman, într-o analiză din New York Times.

Statele occidentale finanțează NATO și ajută armata Ucrainei cu banii din impozite, și, deoarece exporturile de energie ale Rusiei contribuie cu 40% la bugetul țării, ele finanțează practic armata lui Vladimir Putin, cu achizițiile Vestului în petrol și gaze ale Moscovei.

Civilizația pur și simplu nu își mai permite acest lucru. Trebuie menționat că schimbările climatice nu au luat o pauză în timpul războiului din Ucraina. Ultimele știri sunt foarte îngrijorătoare privind evoluția climei la Polul Nord și Sud. Astfel, s-a anunțat că valuri extreme de căldură au cuprins o parte din Antarctica (ducând temperaturile cu peste 20 de grade Celsius mai sus, peste media acestei perioade din an) și zone din Arctica (cu peste 10 grade Celsius față de medie).

”Sunt anotimpuri diferite, nu vezi Nordul și Sudul polar să se topească în același timp. Dar acum, este cu siguranță un eveniment neobișnuit”, a spus Walter Meier, cercetător la Centrul național al zăpezii și gheții din Statele Unite.

Iar acum, în plin război, s-a observat că dependența de petrol a lumii a crescut, în loc să se intensifice politicile privind sursele energetice regenerabile. Statele Unite au solicitat Arabiei Saudite, Iranului și Venezuelei, marii producători, să-și mărească producția pentru a ”împinge” prețul în jos, pe piață.

Nimic nu l-ar afecta mai mult pe Putin, decât reducerea masivă a exporturilor occidentale de petrol și gaze din Rusia. Un factor care a ajutat la prăbușirea Uniunii Sovietice a fost și scăderea accentuată a prețului petrolului la nivel global între 1988 și 1992.

Se poate crea și astăzi același efect cu Rusia, prin supraproducția de surse regenerabile și accentuarea eficienței energetice. Țelul este, conform Conferinței schimbărilor climatice din 2021 de la Glasgow, ca lumea să ajungă la emisii zero de carbon până în anul 2050.

Pentru a câștiga războiul contra lui Putin, petrodictatorul rus, este nevoie de a-i tăia acestuia bugetul pentru armată, prin scăderea drastică a exporturilor energetice de la Moscova și la trecerea pe scară largă la resurse regenerabile, care pot salva planeta de la distrugere, susține Thomas Friedman.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău