Cum să-ți atingi obictivele financiare: Reguli simple care te vor ajuta să investești cu succes

06 Iul. 2021, 18:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Iul. 2021, 18:48 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Deciziile proaste și comportamentul nepotrivit sunt principalele motive pentru care mulți nu reușesc să își îndeplinească obiectivele financiare. Iată 10 reguli care te vor ajuta să iei decizii mai bune în relația cu banii și să investești cu succes.

Investiția poate fi simplă și dificilă în același timp

premisa de bază din spatele investițiilor de succes este ușor de înțeles: „Investiți pe termen lung, diversificați, urmăriți costurile și lăsați compoziția să-și acționeze magia”. Dar urmarea poate fi o provocare.

Oamenii sunt afectați de incapacitatea de a „sta acolo și nu face nimic”. Nerespectarea acestui lucru duce la erori costisitoare și pierderi de capital care erodează rentabilitatea.

Comportamentul este totul

Incapacitatea de a gestiona emoțiile și comportamentul este pierderea financiară a multora. Pentru a-l parafraza pe William Bernstein, „măsura în care reușești în finanțe se bazează pe capacitatea ta de a-ți suprima sistemul limbic. Dacă nu poți face asta, vei muri sărac. ”

Chiar și cei mai mari culegători de acțiuni vor avea performanțe slabe dacă nu vor putea să-și controleze impulsurile emoționale. Permiterea apăsării butoanelor emoționale este modul în care oamenii greșesc atunci când investesc. Nu există comenzi rapide, secrete sau programe rapide de îmbogățire care funcționează, nici măcar acele ateliere de trei zile care promit să dezvăluie secretele ultra-bogaților pentru o taxă „nominală”.

Moderație în toate lucrurile

Gândiți-vă la majoritatea activelor din portofoliu și la investițiile pe care vrei să le faci. Vrei să investești în faza incipientă în start-up-uri de tehnologie? Poate unele speculații imobiliare? Poate un pic de investiții de capital privat în afaceri non-publice? Poate chiar un cont de tranzacționare distractiv?

Nu poate exista nici o problemă în aceasta, doar dacă totul este moderat. În primul rând, ar trebui să înțelegi că șansele de succes sunt împotriva voastră. Multe miliarde de dolari concurează agresiv în același spațiu pentru returnări. Profesioniștii caută întotdeauna un avantaj și, chiar și cu unul, nu există garanții de succes.

În al doilea rând, ar trebui să fie o mică parte din valoarea netă a lichidului, poate de aproximativ de la 5% până la 10%. Acest lucru este suficient pentru a vă oferi puțină distracție și stimulare intelectuală. Unii ar putea chiar să descopere priceperea unei astfel de investiții. Dar sumele ar trebui să fie suficient de mici, astfel încât, dacă investiția nu se realizează, nu va afecta planul dvs. financiar.

Riscul și recompensa sunt inseparabile

Riscul este cel mai bine definit ca probabilitatea ca rentabilitățile să difere de rezultatele așteptate. Problema este că mulți investitori doresc rentabilități mai bune decât piața, asumând în același timp un risc minim. Dar randamentele sunt o funcție a riscurilor asumate.

Cheltuiți mai puțin decât câștigați

Bugetarea este simplă: venitul merge pe această parte a bilanțului gospodăriei, cheltuielile pe acea parte și asigurați-vă că aceasta din urmă este mai mică decât prima. Este atât de ușor!

Dar dacă poți, atunci cheltuiește-ți banii după cum vrei, dar de preferință cu grijă. Oamenii ignoră adesea cumpărăturile pe care și le pot permite din vinovăția deplasată.

Nu folosiți banii împrumutați pentru a cumpăra active speculative

Utilizarea banilor împrumutați pentru aproape orice este manifestarea negativă a celor trei reguli anterioare. Da, obține un credit ipotecar pentru a cumpăra o casă pe care ți-o poți permite. Dar nu folosiți niciodată bani împrumutați pentru a cumpăra active speculative care fac obiectul unor cereri suplimentare de capital.

Înțelegeți-vă rolul

Piețele sunt populate de tot felul. Există tradeinvestitori, hedgeri și speculatori, și toată lumea are toleranțe de risc, orizonturi de timp și obiective financiare diferite. Nu credeți că tot ceea în ce investesc miliardarii este potrivit și pentru tine. Probabil că obiectivele lor sunt diferite.

Fiți conștienți de limitările dvs.

Ceea ce pune în dificultate atât de mulți investitori „nu este ceea ce nu știm, este ceea ce știm sigur că nu este așa”.  Înțelegerea limitelor erorilor cognitive și a sistemelor de credință este doar începutul. De asemenea, este important să știți ce insuficiențe aveți din punct de vedere financiar, emoțional și comportamental. Funcționarea în afara propriilor capacități este o modalitate bună de a avea probleme.

Fiți responsabil de propria bunăstare financiară

Sunteți responsabil pentru propria bunăstare financiară. Tu singur accepți responsabilitatea pentru investiții și cheltuieli. Cu cât veți prelua mai repede circumstanțele financiare, cu atât veți fi mai bine.

Investiți în voi înșivă

Aaceasta este cea mai importantă investiție pe care o puteți face. Educați-vă, citiți, dezvoltați abilități profesionale. Și investește în viitorul tău asigurându-te că îți finanțezi integral conturile de pensionare în fiecare an. Faceți-vă acele nevoi de investiții pe termen lung înainte de a cheltui pe dorințe pe termen scurt.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală