Cum să-ți gestionezi banii ca să nu rămâi pe zero la mijlocul vacanței

16 Iul. 2021, 17:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iul. 2021, 17:15 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Vara este în toi și lumea pare prea entuziasmată de vremea frumoasă, de relaxarea restricțiilor impuse de pandemie și de priveliștile atrăgătoare ale destinațiilor ca să se mai gândească să-și planifice în detaliu vacanța. Însă cheltuielile neprevăzute, diferențele de prețuri și alte probleme care pot apărea pe timpul sejurului – precum nevoia de a-ți schimba cazarea – te pot lăsa fără niciun ban în buzunar și deci într-o postură dificilă, așa că îți prezentăm câteva sfaturi ca să știi cum să eviți astfel de situații.

Stabilește care sunt necesitățile de bază ale excursiei propuse

Înainte să pleci, stabilește cheltuielile majore ale vacanței pe care ți-ai propus să o faci – adică transportul până la destinație, cazarea și consumul de alimente. Acestea sunt direcțiile de bază spre care trebuie să se ducă banii tăi, și trebuie deci să le aloci cea mai mare parte a sumei pe care i-ai pregătit-o pentru excursia pe care vrei să o faci. Întrucât, aceste cheltuieli sunt cele mai mari, încearcă să economisești puțin. În primul rând, poți cumpăra din timp (cel puțin câteva săptămâni înainte) biletele de avion și rezervările de cazare. În felul ăsta le vei lua mai ieftin – diferențele de preț fiind majore, pentru că prețurile urcă foarte mult la mijloc de sezon, când cererea e mare. De asemenea, dacă nu vrei să îți organizezi singur pas cu pas detaliile sejurului (cum ar fi de fapt cel mai ieftin), fii cu ochii – tot din timp – la reducerile oferite de agențiile de turism pentru anumite destinații, fiindcă ar putea fi chiar ce îți dorești, sau ar putea să îți dea idei noi și să te atragă mai mult decât ce îți doreai inițial. Nu uita, cu cât economisești mai mult la transport și cazare, cu atâți mai mulți bani îți vor rămâne pentru celelalte necesități și dorințe pe care le ai.

Nu face abuz de mesele la restaurante

Oricât de bine ți-ai fi făcut calculele dinainte, prețurile la fața locului pot fi mai mari decât numărătoarea ta, așa că nu mânca numai la restaurante sau terase pe durata vacanței, și încearcă, mai ales dacă sejurul tău durează mai mult de 4-5 zile, să iei măcar o dată pe zi masa la locul de cazare, sau chiar de două ori pe zi, gătindu-ți singur cu ingrediente cumpărate de la piețele, magazinele sau supermarketurile din zonă. Patronii de restaurante, baruri și terase aflate în stațiuni și destinații turistice aplică prețuri destul de mari pentru buzunarul multora dintre români, câtă vreme clienții lor vin predilect din țări în care veniturile medii sunt mai mari decât ale românilor. Așa că ia în calcul asta atunci când ai în minte să încerci toate felurile sortimentele culinare locale, sau toate restaurantele care ți se par promițătoare.

Pune deoparte bani de rezervă, pentru orice eventualitate

Rezervă o sumă de 20-30% din banii pe care i-ai alocat vacanței de care să nu te atingi deloc, cel puțin nu până în ultima zi a vacanței. E necesar să faci asta fiindcă există o listă lungă, și niciodată completă, cu evenimente sau situații ce pot genera cheltuieli pe care nu le-ai luat în calcul: condițiile proaste de cazare sau neseriozitatea celor ce te cazează ori a agenției care ți-a organizat sejurul, prețuri în general mai mari decât cele la care te-ai așteptat sau mai mari decât estimasei din research-ul pe care ți-l făcusei anterior, pierderea sau lipsa unor obiecte importante din bagaj sau a bagajului cu totul, probleme medicale sau o accidentare în urma căreia ai putea avea nevoie de îngrijiri/de medicamente. .

Fii atent la cheltuielile secundare: mobilitatea în zonă și atracțiile

Următorul plafon al cheltuielilor va fi cel al transportului pe plan local (între locul de cazare și punctele de interes în care vrei să ajungi) și al atracțiilor din zonă. În research-ul pe care ți-l faci atunci când îți organizezi excursia, compară diversele mijloace de transport disponibile și încearcă să alegi ceea ce este mai avantajos pentru tine, în funcție de nevoile tale. Nu-ți face abonamente inutile pe toate căile de transport dacă obiceiul tău este să stai pe plajă sau întins pe șezlong în fața piscinei. Nu îți închiria o mașină dacă nu te interesează să ajungi în mai multe locuri aflate la distanțe mari de tine, multe dintre destinațiile din străinătate având majoritatea atracțiilor chiar în orașele de cazare. Trebuie, în orice caz, să păstrezi în minte că dacă ai un buget fix și te vei grăbi să îți cheltui banii pe suveniruri, haine și alte obiecte, nerespectând ordinea pe care o prezentăm aici s-ar putea să rămâi fără resurse pentru a plăti intrările în locurile pe care vrei să le vizitezi (muzee, clădiri, expoziții, curiozități etc.) sau pentru facilitățile de pe plaje ori piscine.

Pleacă de acasă cu resursele bine distribuite și fă-ți un sumar al cheltuielilor

Specialiștii sfătuiesc ca, dacă mergi într-o țară străină, să pleci la tine cu moneda țării vizitate schimbată de acasă, după ce ai căutat în prealabil ofertele cele mai bune ale băncilor și ale caselor valutare la care ai acces, pentru a nu fi forțat să le cumperi de acolo la prețuri dezavantajoase, sau, mai rău, să plătești mai multe rânduri de comisioane pentru schimburile făcute automat atunci când plătești un preț în valută străină cu bani diferiți (cei pe care îi ai pe card). Dacă totuși nu ai schimbat suficienți bani, este recomandat să schimbi banii numai la ATM-urile băncilor și să extragi bani doar în valuta țării în care te afli (în momentul vacanței). Este foarte important, de asemenea, ca în primele două zile ale vacanței să îți faci un sumar al cheltuielilor, pentru a-ți da seama dacă nu ai fost suficient de moderat și a face ajustări pentru următoarele zile. În felul acesta vei putea să îți organizezi mai bine banii.

Sursa: WallStreet.ro

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală