Cum să-ți gestionezi banii ca să nu rămâi pe zero la mijlocul vacanței

16 Iul. 2021, 17:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iul. 2021, 17:15 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Vara este în toi și lumea pare prea entuziasmată de vremea frumoasă, de relaxarea restricțiilor impuse de pandemie și de priveliștile atrăgătoare ale destinațiilor ca să se mai gândească să-și planifice în detaliu vacanța. Însă cheltuielile neprevăzute, diferențele de prețuri și alte probleme care pot apărea pe timpul sejurului – precum nevoia de a-ți schimba cazarea – te pot lăsa fără niciun ban în buzunar și deci într-o postură dificilă, așa că îți prezentăm câteva sfaturi ca să știi cum să eviți astfel de situații.

Stabilește care sunt necesitățile de bază ale excursiei propuse

Înainte să pleci, stabilește cheltuielile majore ale vacanței pe care ți-ai propus să o faci – adică transportul până la destinație, cazarea și consumul de alimente. Acestea sunt direcțiile de bază spre care trebuie să se ducă banii tăi, și trebuie deci să le aloci cea mai mare parte a sumei pe care i-ai pregătit-o pentru excursia pe care vrei să o faci. Întrucât, aceste cheltuieli sunt cele mai mari, încearcă să economisești puțin. În primul rând, poți cumpăra din timp (cel puțin câteva săptămâni înainte) biletele de avion și rezervările de cazare. În felul ăsta le vei lua mai ieftin – diferențele de preț fiind majore, pentru că prețurile urcă foarte mult la mijloc de sezon, când cererea e mare. De asemenea, dacă nu vrei să îți organizezi singur pas cu pas detaliile sejurului (cum ar fi de fapt cel mai ieftin), fii cu ochii – tot din timp – la reducerile oferite de agențiile de turism pentru anumite destinații, fiindcă ar putea fi chiar ce îți dorești, sau ar putea să îți dea idei noi și să te atragă mai mult decât ce îți doreai inițial. Nu uita, cu cât economisești mai mult la transport și cazare, cu atâți mai mulți bani îți vor rămâne pentru celelalte necesități și dorințe pe care le ai.

Nu face abuz de mesele la restaurante

Oricât de bine ți-ai fi făcut calculele dinainte, prețurile la fața locului pot fi mai mari decât numărătoarea ta, așa că nu mânca numai la restaurante sau terase pe durata vacanței, și încearcă, mai ales dacă sejurul tău durează mai mult de 4-5 zile, să iei măcar o dată pe zi masa la locul de cazare, sau chiar de două ori pe zi, gătindu-ți singur cu ingrediente cumpărate de la piețele, magazinele sau supermarketurile din zonă. Patronii de restaurante, baruri și terase aflate în stațiuni și destinații turistice aplică prețuri destul de mari pentru buzunarul multora dintre români, câtă vreme clienții lor vin predilect din țări în care veniturile medii sunt mai mari decât ale românilor. Așa că ia în calcul asta atunci când ai în minte să încerci toate felurile sortimentele culinare locale, sau toate restaurantele care ți se par promițătoare.

Pune deoparte bani de rezervă, pentru orice eventualitate

Rezervă o sumă de 20-30% din banii pe care i-ai alocat vacanței de care să nu te atingi deloc, cel puțin nu până în ultima zi a vacanței. E necesar să faci asta fiindcă există o listă lungă, și niciodată completă, cu evenimente sau situații ce pot genera cheltuieli pe care nu le-ai luat în calcul: condițiile proaste de cazare sau neseriozitatea celor ce te cazează ori a agenției care ți-a organizat sejurul, prețuri în general mai mari decât cele la care te-ai așteptat sau mai mari decât estimasei din research-ul pe care ți-l făcusei anterior, pierderea sau lipsa unor obiecte importante din bagaj sau a bagajului cu totul, probleme medicale sau o accidentare în urma căreia ai putea avea nevoie de îngrijiri/de medicamente. .

Fii atent la cheltuielile secundare: mobilitatea în zonă și atracțiile

Următorul plafon al cheltuielilor va fi cel al transportului pe plan local (între locul de cazare și punctele de interes în care vrei să ajungi) și al atracțiilor din zonă. În research-ul pe care ți-l faci atunci când îți organizezi excursia, compară diversele mijloace de transport disponibile și încearcă să alegi ceea ce este mai avantajos pentru tine, în funcție de nevoile tale. Nu-ți face abonamente inutile pe toate căile de transport dacă obiceiul tău este să stai pe plajă sau întins pe șezlong în fața piscinei. Nu îți închiria o mașină dacă nu te interesează să ajungi în mai multe locuri aflate la distanțe mari de tine, multe dintre destinațiile din străinătate având majoritatea atracțiilor chiar în orașele de cazare. Trebuie, în orice caz, să păstrezi în minte că dacă ai un buget fix și te vei grăbi să îți cheltui banii pe suveniruri, haine și alte obiecte, nerespectând ordinea pe care o prezentăm aici s-ar putea să rămâi fără resurse pentru a plăti intrările în locurile pe care vrei să le vizitezi (muzee, clădiri, expoziții, curiozități etc.) sau pentru facilitățile de pe plaje ori piscine.

Pleacă de acasă cu resursele bine distribuite și fă-ți un sumar al cheltuielilor

Specialiștii sfătuiesc ca, dacă mergi într-o țară străină, să pleci la tine cu moneda țării vizitate schimbată de acasă, după ce ai căutat în prealabil ofertele cele mai bune ale băncilor și ale caselor valutare la care ai acces, pentru a nu fi forțat să le cumperi de acolo la prețuri dezavantajoase, sau, mai rău, să plătești mai multe rânduri de comisioane pentru schimburile făcute automat atunci când plătești un preț în valută străină cu bani diferiți (cei pe care îi ai pe card). Dacă totuși nu ai schimbat suficienți bani, este recomandat să schimbi banii numai la ATM-urile băncilor și să extragi bani doar în valuta țării în care te afli (în momentul vacanței). Este foarte important, de asemenea, ca în primele două zile ale vacanței să îți faci un sumar al cheltuielilor, pentru a-ți da seama dacă nu ai fost suficient de moderat și a face ajustări pentru următoarele zile. În felul acesta vei putea să îți organizezi mai bine banii.

Sursa: WallStreet.ro

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2021, 05:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Într-un interviu pentru Bani.md, agentul imobiliar Liliana Popescu a menționat că moldovenii cumpără apartamente din blocuri vechi pentru investiții. Apartamentele sunt oferite cu chirie sau sunt vândute la un preț mai mare după ce se repară.

„Sunt foarte multe solicitări pentru blocurile vechi, pentru că prețul este mai mic. De exemplu, dacă cumperi un apartament în stare deplorabilă cu 20 de mii, în vânzare îl poți scoate în vânzare chiar și cu 35 de mii.”.

Potrivit Lilianei Popescu, astfel de solicitări vin în special de la persoanele care lucrează peste hotare. Clienții fac reparații și dau apartamentele în chirie sau le scot la vânzare la un preț mai mare.

În general, moldovenii preferă apartamentele cu o cameră și living, iar familiile își doresc apartament cu două camere și living.

Cea mai bună perioadă de vânzare a apartamentelor este atunci când revine diaspora acasă, de sărbători precum Crăciun sau Paști.

„Indiferent că lucrează peste hotare vor să aibă ceva acasă.”, spune Liliana Popescu.

Mai multe detalii despre tendințele de pe piața imobiliară, aflați în interviul ce urmează.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie