Cum se vor acorda, începând de astăzi, indemnizațiile pentru familiile care au copiii

01 Sept. 2022, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2022, 10:47 // Actual //  MD Bani

Începând de astăzi, 1 septembrie 2022 au intrat în vigoare unele modificări legislative ce țin de acordarea indemnizațiilor adresate familiilor care au copii. Astfel, persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni:

  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 24 luni.
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni.

„În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei va constitui 30% din baza de calcul, de la data acordării concediului până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, dar nu mai puţin decât cuantumul  indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei)”.

Totodată, în cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 24 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui:

  • 60% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul dublu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (1480 lei);
  • 30% din baza de calcul pentru următoarele 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei).

„În cazul solicitării indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului conform opţiunii pentru o perioadă de 12 luni, cuantumul indemnizaţiei va constitui 90% din baza de calcul, de la data acordării concediului pentru 12 luni, dar nu mai puţin decât cuantumul triplu al indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (2 220 lei)”.

De menționat că, pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după expirarea celor 12 și 24 de luni de concediu şi până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă.

Opţiunea solicitată iniţial pentru stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu poate fi modificată ulterior.

În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinţi în fracţiuni, primele 12 luni ale concediului se calculează de la solicitarea iniţială a concediului respectiv pentru acest copil.

Totodată, prin modificările operate, a fost extins termenul de acordare a concediului paternal de la 56 zile la 12 luni de la nașterea copilului. Astfel, concediul paternal cu o durată de 14 zile calendaristice poate fi acordat tatălui în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău