Cum vă imaginați o viață fără cafea și ciocolată? Alimentele care ar putea deveni un LUX în viitorul apropiat

03 Oct. 2021, 10:57
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Oct. 2021, 10:57 // Au Bani //  MD Bani

Alimentele pe care le consumăm cel mai des, în prezent, ar putea deveni inaccesibile în următorii ani. În timp ce, în trecut, anumite alimente, cum ar fi cafeaua, ciocolata şi condimentele, erau produse de lux, astăzi aceste alimente sunt produse de bază în supermarketuri în multe ţări dezvoltate. Schimbările climatice ar putea modifica din nou această situaţie în următoarele decenii, scrie BBC.

La apogeul civilizaţiei mayaşe, boabele de cacao erau o monedă valoroasă, folosită pentru a plăti muncitorii şi tranzacţionată în schimbul unor bunuri pe piaţă. Negustorii spanioli au adus cacao în Europa, unde a devenit un răsfăţ popular la curţile regale. În 1828, chimistul olandez Coenraad Johannes van Houten a inventat un procedeu de tratare a boabelor de cacao cu săruri alcaline şi de producere a ciocolatei sub formă de pudră care putea fi amestecată cu apă. Acest proces a transformat ciocolata într-un produs accesibil care putea fi produs în masă.

Cafeaua a fost cândva o delicatesă puţin cunoscută, folosită pentru ritualuri religioase în Etiopia, înainte ca, în secolul al XVII-lea, comercianţii occidentali să ducă băutura aromată în ţările lor de origine şi să o servească în cafenele, populare printre expeditori, brokeri şi artişti. După ce olandezii au obţinut răsaduri, cultivarea cafelei s-a extins rapid în întreaga lume şi a devenit o băutură populară, de zi cu zi.

Astăzi, ciocolata şi cafeaua sunt, din nou, în pericol de a deveni scumpe şi inaccesibile

„Atât ciocolata, cât şi cafeaua ar putea redeveni alimente de lux, rare, din nou, din cauza schimbărilor climatice”, spune Monika Zurek, cercetător principal la Environmental Change Institute de la Universitatea din Oxford.

Potrivit unui studiu din 2013, întinderi vaste de terenuri din Ghana şi Coasta de Fildeş ar putea deveni improprii pentru producţia de cacao dacă temperatura globală va creşte în medie cu două grade Celsius. „Cacaoa era pentru regi şi pentru nimeni altcineva. Schimbările climatice afectează puternic zonele de producţie… ar putea deveni din nou produs de lux”, spune Zurek.

Potrivit unui studiu din 2015, schimbările climatice ar putea distruge jumătate din terenurile folosite pentru cultivarea cafelei la nivel mondial până în 2050. Un alt studiu sugerează că suprafeţele potrivite pentru cultivarea cafelei în America Latină ar putea scădea cu 88% până în 2050 din cauza creşterii temperaturilor.

Timp de mii de ani, mirodeniile au fost simbolul bogăţiei şi al puterii. Cererea de mirodenii a dus la apariţia primelor rute comerciale globale, a creat imperii vaste şi a definit economia mondială. În prezent, condimentele sunt omniprezente şi sunt adesea cele mai ieftine produse de pe rafturile supermarketurilor. Însă, potrivit lui Zurek, acestea ar putea redeveni articole de lux.

Culturile de condimente sunt deja afectate de schimbările climatice. Precipitaţiile abundente şi umiditatea ridicată oferă terenuri fertile pentru dăunători precum afidele şi boli precum otrăvirea. În Kashmir, cea mai mare regiune indiană de cultivare a şofranului, condiţiile de secetă au făcut ravagii în recoltele acestei culturi luxuriante de culoare purpurie.

Producţia de vanilie din Madagascar a fost afectată de condiţiile meteorologice extreme din ultimii ani. Un ciclon a devastat 30% din recolta de pe insulă în 2017, trimiţând preţurile la un nivel record de 600 de dolari (434 de lire sterline) pe kilogram, făcând pentru scurt timp condimentul mai scump decât argintul.

„Pericolul ca produsele de zi cu zi să devină obiecte de lux este descurajator”, spune Monique Raats, director al Centrului pentru alimentaţie, comportament al consumatorului şi sănătate de la Universitatea din Surrey. „Multe alimente ar putea deveni inaccesibile pentru o mulţime de oameni”.

Carnea, care în prezent face parte din masă obişnuită a multor oameni, este posibil să devină un produs de lux în următoarele câteva decenii, pe măsură ce tot mai mulţi oameni adoptă o dietă bazată pe plante pentru a-şi reduce amprenta de carbon, spune ea. De asemenea, este posibil ca oamenii să facă această schimbare din cauza volumului mare de teren agricol ocupat de producţia de carne, situaţie care ar putea să nu mai fie fezabilă pe măsură ce populaţia lumii creşte.

Consumul de carne ar putea deveni la fel de blamat ca fumatul

Consumul de carne ar putea deveni inacceptabil din punct de vedere social şi ar putea fi privit într-o lumină similară cu cea a fumatului, spune Peter Alexander, cercetător principal în securitate alimentară la Universitatea din Edinburgh. „S-ar putea ajunge la un punct în care să mănânci un burger nu mai este un lucru cool pe care să-l faci cu prietenii tăi.”

Dar să ajungem la acest punct nu este simplu, spune Esther Papies, profesor de psihologie socială la Universitatea din Glasgow. „A mânca carne este norma – devine parte a unei identităţi naţionale. Să te abaţi de la asta este greu”, spune ea, adăugând că mulţi vegani şi vegetarieni se luptă cu faptul că trebuie să explice sau să justifice de ce nu mănâncă carne. Veganismul, în special, pare să stârnească sentimente puternice, de la iritare până la furie pasională.

În încercarea de a-şi reduce emisiile, ţările ar putea alege, de asemenea, să taxeze carnea în viitor, aşa cum multe au făcut cu zahărul, spune Alexander. Acest lucru ar duce la creşterea preţurilor la carne şi ar face din aceasta un produs de lux.

Creşterea animalelor este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar producţia de carne roşie reprezintă 41% din aceste emisii. Producţia globală de carne de vită produce emisii aproximativ egale cu cele ale Indiei şi necesită 20 de mii de tone de dioxid de carbon.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău