Cunoaște 3 dintre mentorii rezidenți ai acceleratorului de tracțiune pentru startup-uri tehnologice UpNext by Dreamups

10 Apr. 2023, 12:51
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Romaniuc Victoria
10 Apr. 2023, 12:51 // Oameni şi Idei //  Romaniuc Victoria

Ești fondatorul sau fondatoarea unui start-up tehnologic și planifici să te extinzi în următorul an într-o țară nouă? Înregistrează-te în acceleratorul de tracțiune pentru startup-uri tehnologice – UpNext, și dezvoltă afacerea ta cu o investiție inițială de 25,000 EURO alături de mentori și mentore cu experiență.

Majoritatea experților la care vei avea acces prin UpNext au lucrat în echipe de startup de succes sau au cofondat unul, iar unii din ei sunt chiar investitori. Pe durata programului vei avea acces la 7 mentori rezidenți, lângă care care vei lucra cot la cot timp de 6 luni.

Adițional, vei interacționa cu o comunitate de 35+ investitori și antreprenori ce prin experiența lor îți vor oferi suport pentru a-ți construi procesele de lucru, crea un plan de scalare pe o nouă piață, construi o echipă, crește propriii KPI x10, și te vor pregăti de următoarea rundă de investiții.

Cunoaște câțiva mentori ai programului:

Lisa Gutu, VP of Sales Yapily

Lisa are o experiență de mai mult de 8 ani în domeniul finanțelor, cu accent pe Open Finance, Payments și API-uri. Mai mult, a condus inițiative de Open Banking în Europa cu companii precum Salt Edge și Trovata. În 2021, Lisa a fost recunoscută drept una dintre primele 45 de femei din Power List-ul Fintech.

Nicolae Gudumac, Co-founder&CTO Planable

Nicolae este co-fondator și CTO al startup-ului tehnologic, Planable, o platformă de colaborare pentru proiectele de marketing. Planable este folosit de peste 5000 de mărci din întreaga lume, inclusiv BMW, Volkswagen, și multe altele. Nicolae este, de asemenea, absolvent al unor
programe de accelerare prestigioase precum Techstars și MongoDB și se află în topul Forbes drept 30under30.

Răzvan Crăciunescu, Founder&Innovation Manager

Răzvan Crăciunescu, este în prezent profesor asociat la Universitatea Politehnica din București. În trecut acesta a fondat un startup în domeniul IoT pentru care a strâns peste 200.000 EURO și pe care l-a vândut cu succes la începutul anului 2019. Anterior a lucrat ca Product Specialist la Unicornul românesc UiPath și ca Project Manager pentru diverse proiecte de cercetare și dezvoltare.

Pe lângă experiența vastă a mentorilor la care ai access ca startup dacă participi în UpNext, te califici și pentru o rundă de investiții de 25k Euro + îți oferă șansa de a atrage încă 100k EURO la sfârșit de program de la comunitatea de investitori Mozaic.

Deadline de înregistrare pentru UpNext – 15 aprilie.

Formularul de înscriere este AICI. Pentru a afla mai multe detalii despre procesul de înregistrare și program, accesează upnext.md sau paginile de Facebook, Linkedin sau Instagram.

UpNext este creat de către Acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups, susținut de proiectul Future Technology Activities, finanțat de USAID și Suedia și susținut de Comunitatea
de Business Angels Mozaic

Realitatea Live

02 Iun. 2023, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

La începutul anilor 1990, odată cu încheierea Războiului Rece, ţările europene au profitat de aşa-numitele dividende al păcii(beneficiile economice ale reducerii bugetelor pentru apărare – n.r). Acestea au redus bugetele de apărare şi au casat sau au vândut cantităţi mari de echipamente, convinse că un război terestru major pe continent nu mai reprezenta un scenariu plauzibil. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022 a pus capăt acestei iluzii, scrie Bloomberg

Acum, guvernele din întreaga Europă s-au angajat să crească semnificativ cheltuielile militare pentru a se pregăti pentru tipul de conflict prelungit şi de mare intensitate pe care îl duce Ucraina. Cu toate acestea, rezultatele au fost inegale, ridicând întrebarea dacă şi când va fi Europa pregătită pentru viitoarele provocări de securitate.

În 1989, cheltuielile militare ale membrilor NATO au depăşit în medie 4% din PIB, deoarece statele membre au căutat să menţină şi să consolideze propriile linii de apărare pentru a fi gata în eventualitatea unui război deschis de URSS şi aliaţii săi.

După prăbuşirea URSS, guvernele s-au grăbit să profite de relaxarea tensiunilor dintre superputeri. Acestea au redus cheltuielile pentru apărare, redirecţionând resursele către domenii mai productive şi mai populare, cum ar fi asistenţa medicală şi socială.

Tancurile, artileria şi alte tipuri de armament greu au fost casate sau vândute. Această tendinţă s-a accelerat după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, deoarece forţele concepute pentru războiul terestru au fost reconfigurate în unităţi mobile, mai puţin înarmate, pentru misiuni de combatere a terorismului în întreaga lume.

Până în 2014, membrii europeni ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord au alocat în medie 1,4% din PIB pentru apărare. Germania avea mai puţin de 1.000 de tancuri şi vehicule de luptă de infanterie combinate, faţă de 7.000 (numai în Germania de Vest) în timpul Războiului Rece.

În cazul SUA, marele câştigător al Războiului Rece, beneficiile economice au fost de scurtă durată. Cheltuielile pentru apărare au scăzut de la 6% din PIB în 1989 la un minim de 3% în 2001, dar au inversat cursul după ce atacurile din 11 septembrie au precipitat războaiele americane majore din Afganistan şi Irak. Aceste angajamente au dus la o creştere a cheltuielilor până la 5% din PIB în 2010, înainte de a se stabiliza la aproximativ 3,5% în ultimii ani.

Scăderea cheltuielilor pentru apărare în rândul membrilor europeni ai NATO a început să se inverseze în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În acel an, alianţa a stabilit un termen limită de 2024 pentru ca membrii să atingă un obiectiv de cheltuieli de 2%, ignorat anterior. Puţini erau pe cale să reuşească acest lucru în momentul în care invazia în toată regula a Ucrainei a schimbat radical percepţiile cu privire la cât de multă apărare are nevoie Europa.

Mulţi oficiali europeni şi americani consideră că preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să subordoneze naţiuni care au făcut parte cândva din Uniunea Sovietică. La doar câteva luni după începerea războiului, NATO a adoptat o strategie actualizată care a identificat Rusia ca fiind „cea mai semnificativă şi directă ameninţare a alianţei”. Versiunea anterioară, din 2010, viza un „parteneriat strategic” cu Rusia.

Unele guverne au ajuns să reexamineze doctrinele de apărare care definesc tipurile de războaie pentru care continentul ar trebui să se pregătească. Cei mai mulţi analizează – într-o măsură mai mare sau mai mică – cum să refacă stocurile de tancuri, sisteme antitanc şi antiaeriene, rachete ghidate de precizie, baterii de artilerie şi muniţie, precum şi dronele care s-au dovedit esenţiale în războiul din Ucraina. Compania de consultanţă McKinsey & Co a estimat că, fără război, cheltuielile europene pentru apărare din 2021 până în 2026 ar fi crescut cu 14%, iar conflictul va împinge această creştere la cel puţin 53%, de la 296 miliarde de euro (317 miliarde de dolari) la 453 miliarde de euro, conform estimărilor sale.

Decizia Germaniei în contexul războiului a fost poate cea mai spectaculoasă. Dintre statele NATO, cea mai mare economie a Europei a alocat una dintre cele mai mici părţi din PIB pentru apărare. Dar, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere de 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare. Franţa şi-a majorat cu o treime alocarea bugetară pe şase ani pentru apărare.

Polonia a întocmit o listă de cumpărături care include sute de lansatoare de rachete HIMARS, care au avut un impact semnificativ în Ucraina, precum şi de trei ori mai multe tancuri decât au Franţa şi Marea Britanie împreună şi de şase ori mai multe piese de artilerie autopropulsate decât posedă Germania.

Dacă guvernele vor fi capabile să plătească pentru modernizările ambiţioase în domeniul apărării rămâne o întrebare deschisă. Apelurile pentru mai multe cheltuieli vin într-o perioadă de inflaţie ridicată şi de cerere mare de creşteri salariale în sectorul public, precum şi de subvenţii şi investiţii necesare pentru a îndeplini obiectivele de combatere a schimbărilor climatice. În plus, costul reconstrucţiei Ucrainei, în cele din urmă, va fi ridicat, acesta fiind estimat la câtva sute de miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău