Curtea de Conturi dezminte informația prezentată în Raportul privind accesul la informație, elaborat de ONG-uri

28 Nov. 2022, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 12:04 // Actual //  Lupu Eduard

La data de 22 noiembrie curent, în cadrul unui eveniment public, a fost prezentată cea de-a doua ediție a Raportului „Indicele accesului la informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, elaborat în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova în parteneriat cu Freedom House.

Raportul menționat se referă la analiza gradului de transparență a instituțiilor publice din țară, fiind abordate aspectele: cadrul legislativ, transparența proactivă și accesul la solicitare.

La prezentarea rezultatelor la Pilonul III: Accesul la solicitare, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost menționată, de rând cu un șir de alte instituții publice, drept o instituție care a ignorat solicitarea expediată, fiindu-i atribuit scorul 0. Citatul din Raport: „… este surprinzător faptul că mai multe instituții, inclusiv organele centrale ale administrației publice, au ignorat complet solicitările expediate. Următoarele instituții nu au revenit cu vreun răspuns:… Curtea de Conturi;…”

În contextul aceste constatări din raport, Curtea de Conturi declară că informațiile prezentate nu sunt adevărate, în consecință fiind prejudiciată imaginea instituției.

La data de 22.06.2022 CCRM a înregistrat scrisoarea de intrare, recepționată de la Asociația Obștească „Juriștii pentru drepturile omului”, în care se solicita informație oficială/ de interes public. La data de 13.07.2022 Curtea de Conturi a răspuns prin scrisoarea nr. 04-1350-22 la solicitarea recepționată, oferind toată informația solicitată. Scrisoarea a fost trimisă la adresa poștală indicată de către autorii solicitării (Copia corespondenței este atașată în anexe).

Problema dată a fost generată de autorii Raportului și derivă dintr-un lucru elementar și banal: solicitantul informației stă la o altă adresă decât cea indicată în propria solicitare, acesta fiind motivul real de nerecepționare a răspunsului CCRM.

Aceeași problemă a fost constatată și în anul 2021, cu regret, aceasta nu a fost soluționată nici până în prezent.

Situația creată este una inadmisibilă, în contextul importanței evaluării realizate cu suportul donatorilor externi. Constatările și concluziile bazate pe date incorecte denaturează tabloul real pe aspectele evaluate în cadrul raportului menționat.

Toate cele menționate au fost aduse la cunoștința autorilor. În rezultatul comunicării, Curtea de Conturi a fost informată că erorile vor fi corectate și Raportul va fi modificat.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău